2017-11-12
我屋企冇人煮饭,所以成日周围食,亦好中意写食评分享自己去过既餐厅。无论食物质素如何,我都好少写负评,唯独系服务奇差既店铺,我先会下定决心写个事实出黎。门口有张纸写住星期日2pm开门,我地3点去到喺门外望入去,店内得两个正低头食野既年轻店员。我开头探头问:请问开左门未?其一店员头也不回地答:开左。我觉得难以置信,以为自己听错,但都行左入去。佢地两个依然继续食野,亦开始倾偈,而我同我个friend就被迫听佢地「有个好cap既同学出左pool」、「劲肚饿啰」等既话题。我觉得人要食饭好正常,但你两点开门而三点仲喺度慢慢一边倾一边食,完全唔系正常人番工既做法喇挂!算。我地翻开menu,都算好多选择:同时我又留意到墙上既黑板写住全新白桃味雪糕,所以就想落单叫白桃味雪糕、香蕉船同「魔鬼天使」。落单时,坐喺原位既侍应居然回应我:「我唔识整香蕉船呙。」再转向佢同事问:「你识唔识消毒个雪糕机?」然后两个喺度话唔识,再一齐好开心咁笑。我当下真系呆左。你唔识整你餐牌上既甜品你番工做乜?你唔消毒部机仲要话比客人知系咩玩法?接下来既半个钟就精彩喇。我地望住佢地打比某同事问部机点洗、啲野摆边、喷消毒剂等等。期间有讲
我开头探头问:请问开左门未?
其一店员头也不回地答:开左。
算。我地翻开menu,都算好多选择:
接下来既半个钟就精彩喇。我地望住佢地打比某同事问部机点洗、啲野摆边、喷消毒剂等等。期间有讲有笑,又会行下埋位食下个饭咁,唯独冇做就系招呼客人。
其余服务问题已唔想详列,因为佢地真系离哂谱。
最后,我地食左魔鬼天使、朱古力心太软同木瓜奶。
魔鬼天使($48)
所谓魔鬼天使就系软雪糕加啲朱古力波、朱古力片等,睇好过食。等佢搞掂部雪糕机等左45分钟,但整出黎以为食紧froyo,一啲都唔软滑。
朱古力心太软($46)
个心太软切开冇流心朱古力浆流出黎,完全系一旧brownie。旧雪糕唔系佢地整,所以冇野comment。
最后呢杯木瓜奶,其实系等佢地整啲机器/材料期间叫既。
已经系3样野里面最好既一样,起码木瓜新鲜,饮落够rich唔会过甜。
总括而言,一间餐厅啲野唔好食唔会令我咁嬲,但啲服务如斯不知所谓就绝对令我却步。以后唔会再去!