2019-01-22
鼎爷哩排系红系人都知~ 铜锣湾个间私房菜要食都要预先book 2-3个月~ 好夸张~ 不过 鼎爷系中环再开多间叫 鼎·会馆既粤菜餐厅, 早几日打去试下book唔book到星期日lunch食啦~ 点知有位㖞~ 注定要试佢啦~星期日中午好好天~ 鼎·会馆, 系H. QUEEN'S既23楼, 上到去第一感觉系好光猛, 好开扬~ 陈置好高雅~ 上至水晶灯 , 下至俾你放包包的小木櫈, 都显得每一寸都系心思~ 订座时已经ORDER咗个午市套餐, 唔细讲有乜食啦(睇下图), 重点讲下佢个鲜蟹肉金汤煲仔翅, 虾籽婆参扣柚皮, 同银萝清汤牛坑腩.鲜蟹肉金汤煲仔翅----上枱见到咁大秋鱼翅已经哗咗出声, 感觉好豪咁~ 金汤原来系南瓜茸汤, 食得出鱼翅一早俾高汤喂到好入味, 再加埋鲜蟹肉, 醇+ 鲜+甜, 口感层次多, 鲜蟹肉既弹牙, 鱼翅既爽, 哩煲翅好高分~虾籽婆参扣柚皮----海参好厚, 系上等货, 炆得啱啱好唔系一味得个"林"字, 保留应有既咬口先系功架~ 汁有陈腿既香味~ 好食既~ 重点来了~ 系个块劲厚既柚皮, 坊间不少自称系怀旧粤菜都有做~ 但做得好真系少之有少~ 首先佢入口系即化~
首先佢入口系即化~ 化完有一种回甘既感觉~ 个种甘, 唔系柚皮本身既味度~ 系油脂既甘香味~ 食得出块柚皮用咗好多时间去淆煮将D味迫入去~
银萝清汤牛坑腩----首先食物既温度真系可以决定佢既成败得失~ 哩个清汤腩就赢哂了~ 小盅咁上~ 佢真系热到呢~ 我谂有100度~ 牛腩裁到方方正正咁两片, 银萝并都系同一样既SIZE, 何奇精致~ 再试埋啖汤真系不得了~
牛腩味劲浓, 汤不油, 牛腩用咗牛坑腩, 肉好林, 根好胶+爽~ 俾多碗我都食得哂~ 正~
总结 鼎·会馆 系物超所值~ 值得一食再食三食架~