2024-04-28
我一直是鼎泰丰粉丝, 他们的每间分店我也去帮衬过 我觉得最好吃是铜锣湾分店最不好吃的是沙田分店,因我以前爱吃他们的丝瓜虾仁小笼包。今天特别去了他们铜锣湾分店,打算再吃 丝瓜虾仁小笼包, 无奈去到才被告知他们已有一段时间没有卖丝瓜虾仁小笼包, 因为一个人吃,我叫了蟹粉小笼包和蕃茄肉沫干拌面。蕃茄肉沫干拌面先上,份量和味道ok和往常一样有点咸,我加了点醋便好。 接着上小笼包,但刚上桌我便发现六粒有一粒明显穿咗,啲馅料都留咗出嚟。我便叫服务员过嚟话俾佢知,她话换个粒便你唔好意思, 我反问点解唔成笼换过,佢冇答我,跟住去佢一位同事过嚟夹走个粒便走, 我跟住食埋净返𠮶五粒,食过先发现剩下五粒其中两粒都穿咗,只不过穿得冇咁明显,入面啲汁都流走了。 我无再话俾个服务员知,因为食都食咗讲嚟都冇用。食完𠮶五粒,等咗阵食,新个粒嚟咗,新𠮶粒明显比之前𠮶五粒好,至少呢粒入面有汤汁无穿。以前我觉得鼎泰丰以严谨出品见称, 所以我对今次服务和食品好失望, 亏他们还收$146/6粒 蟹粉小笼包。 以米芝莲餐厅来说他们的服务说不上好, 员工很疲劳,没有笑容, 回答人很机械式。 其实正常应该整笼换过,因为穿咗代表出品有
其实正常应该整笼换过,因为穿咗代表出品有问题, 只换一粒客人在吃完后还要等你新一粒上桌是甚么道理?我想未来吃鼎泰丰只能到台湾。 作为香港人也很难喜欢香港的鼎泰丰。