2022-02-11 250 浏览
可能今年因为没有晚巿堂食,大家都争住买盆菜返屋企做节,而我就后知后觉,结果......当然买唔到合心水的小盆菜。幸儿,有日经过一粥面,发现推出了一个「五福临门」煲套餐,𠮶卖相都有啲似小盆菜,一于外卖回家顶当啦!「五福临门」煲套餐本身都好经济实惠,仲被我发现用手机外卖自取满$100再有9折优惠,简值超值。「五福临门」煲套餐 ($142.2/9折后)除了一个迷你煲仔之外,还配埋原只皇子鸽、白饭两大碗和两客私房靓汤,抵到呢....究然「五福临门」煲有啲乜? 有多只古法扣鸭掌、一大块红烧花胶、四粒北海道瑶柱、数件南乳猪手和几只花菇,仲有啲生菜垫底,都好足料呀! 所有食材都好入味,鸭掌滑嘟嘟;瑶柱够鲜香;猪手入味肉嫩;花菇好厚身,最爱当然是红烧花胶,大大块之余,又滑又富胶性,正!而 啲汁用来佐白饭都唔错添! 原只皇子鸽大小中等,但略为瘦身,唔够肥美。睇落有啲干身,食落又唔系㖞! 肉质几香嫩,不错!私房靓汤味道甘香浓厚,滋补顺喉,仲见到汤内有不同菇菌,真材实料,好饮!
白饭
原只皇子鸽