2017-10-29
系香港既日本菜多的是, 系闹市的如旺角,尖沙咀, 中环, 要高级既, 要超值放题, 如天上繁星, 但要揾最具代表性, 同地标性, 我敢向旅客/食客推荐这间香港筑地- 山贵水产! 点解, 你问我点解, 即刻去相~~首先, 位于湾仔码头2 楼, 无论你去完会展, 金紫荆广场, 定系由尖沙咀坐渡海小轮过黎都极之方便, 入到店内, 前半部有饮品小吃, 生果零食, 手信自用都岩, 赶时间既都有便当立食区, 当然还有高级酒类, 方便当场伴食。后半部分大致分为4间料理店, 滨烧﹑海鲜丼﹑龙虾包, 鱼生海鲜寿司连梅酒及鱼池区, 地方宽敞, 跟日本传统鱼市场很大分别, 其实应该叫海产超市比较岩, 大慨冇咩人钟意去又湿又暗同腥味既环境下去品尝美食。呢度仲有无敌大海景, 饱览维港景色, 绝对无得输!说回来, 本先约了朋友来晚饭, 但佢有事要迟点来, 我便先食个丼饭医下肚先, 拣左个七色北海丼, 样样材料都可以试下嘛! 七种味道, 仲有三种食法: 原本丼饭加芥末酱油, 第二用紫菜卷起来, 最后剩低既材料可以加入高汤, 成为茶泡饭。面对舖满整个饭面既七色刺身,望落都觉丰富,我当然先吃了三文鱼, 赤身, 中拖罗
后半部分大致分为4间料理店, 滨烧﹑海鲜丼﹑龙虾包, 鱼生海鲜 寿司连梅酒及鱼池区, 地方宽敞, 跟日本传统鱼市场很大分别, 其实应该叫海产超市比较岩, 大慨冇咩人钟意去又湿又暗同腥味既环境下去品尝美食。呢度仲有无敌大海景, 饱览维港景色, 绝对无得输!
面对舖满整个饭面既七色刺身,望落都觉丰富,我当然先吃了三文鱼, 赤身, 中拖罗点芥末酱油, 之后海胆, 帆立贝做手卷, 清淡之中才更突显鲜甜, 最后牡丹虾连头加三文鱼籽, 成茶渍饭。三文鱼籽晶莹通透,入口有咸鲜的味道, 跟汤饭食也唔错既选择。
吃完丼饭之后, 朋友才姗姗来迟, 跟他吃滨烧, 识逢啤酒际, 点个海鲜拼盘套餐, 都算几超值, 因为都几大份, 虽然大部份都系我朋友食(因为我食完丼饭打底),
另外加点个月见自家制免治鸡肉串烧, 鸡肉好嫩滑, 里面有鸡软骨增加返口感, 佐酒一流。
大虾用盐烧, 够香又弹牙, 吞拿鱼鲛原来系非常多肉, 而且都几滑, 三文鱼西京烧都够惹味, 鱿鱼够弹有赵口, 仲有2杯冰冻既啤酒, 起冰既泡沫已经够特色啦! (虽然有点可惜既系, 套餐不能转其他口味), 但系甘靓景色下, 同朋友畅饮已经够风花说月了。