2016-11-09
同朋友去铜锣湾开饭 , 先知纽约客向铜锣湾开左分店! 地点好方便, 就向SOGO隔离其实之前有去过荃湾的纽约客分店, 环境气氛都唔错, 上次系食套餐, 今次黎到发现多左好多新菜式, 似乎menu有keep 住update! 店里环境同荃湾差不多, 同样充满美式风情~ 店里更有售手工啤酒~朋友点左一枝黄色招纸的, 偷饮一啖, 入口带甜, 过喉带苦, 麦味都几重!一望原来也有 8%酒精的贪新鲜的我当然要试D上次冇试过的 XD首先黎一杯芥末柚子梳打(HK$42) , 见到'芥末"马上想试, 因为本人是芥末控~~! 杯野几大杯, 饮落芥末味不算太重, 所以唔会好奇怪平时的柚子梳打都好甜, 反而呢杯冇, 可能有芥末中和返然后看到朋友点的荔枝玫瑰冰沙 (HK$48), 哗...好靓呀!!! 即刻试左啖, 有荔枝的清甜仲有淡淡的玫瑰香味, 我念系女仔都中意呢杯饮品头盘有脆炸芝士(HK$58)几欣赏这个炸芝士的, 除了炸得脆, 里面的芝士不会太杰一旧旧, 偏液体状, 食落几滑同埋感觉冇咁"漏" 配上松露酱食更是一流!烧焗猪手件 (HK$88)猪手已切片, 方便进食, 肉质都几软熟~ 沾酱更好食!再黎有
keep 住update!
店里环境同荃湾差不多, 同样充满美式风情~
杯野几大杯, 饮落芥末味不算太重, 所以唔会好奇怪
平时的柚子梳打都好甜, 反而呢杯冇, 可能有芥末中和返
芥末柚子梳打
荔枝玫瑰梳打
脆炸芝士
猪手已切片, 方便进食, 肉质都几软熟~ 沾酱更好食!
烧安格斯牛肉串
牛肉烧得刚好, 不生也不熟! 配上3款酱汁食别有一番风味, 个人最喜欢淡黄色的酱汁, 和牛肉很夹~
果然系招牌菜~ 鸡肉完全吸收了啤酒的味道, 也很嫩滑! 以前食过其他餐厅的, 感觉"啤酒"二字只是装饰用, 而呢度的真系有酒味架~! 另外仲可以配埋印度烤饼 , 包住鸡肉什菜一齐食~
美国招牌啤酒烤鸡
一次过满足晒4 个愿望的拼盘: 有牛肉, 鸡肉, 猪肉同带子
全部都系烧过, 食落特别香口! 个牛肉系手打的, 口感好好, 推介! (仲有脆炸厚薯条~)
迷你汉堡拼盘
血色玛莉的代表作
呢杯野饮品部份当然是血色玛莉, 值得一赞的是, 这里调的没有很呛喉的感觉, 酒味不过重, 反而带有清甜鲜茄味, 个人几喜欢的, 非常易入口, 饮落好fresh! (P.S. 本人平时好憎饮蕃茄汁, 都觉得呢杯野OK! )
上面插满了烧到好香的蔬菜,海鲜,香肠同迷你汉堡等小食 , 非常适合一班人SHARE, 睇得又食得 , 强推!
新菜色确实带来不少惊喜! 整体黎讲呢度FIT 晒一班人黎gathering, 运境气氛好, 加上食物本身好适合多人分享 , 多D人黎先可以试多几款特式食品!