2015-08-15 653 浏览
近日食得好油腻, 所以约左朋友去食斋, 清下肠胃都系好既...好过系屋企都系食烧味饭好好食既凉菜, 成个菜都好甜, 假海蜇非常松软弹牙, 好似食紧牛杂咁, 鸡丝比较少, 我估应该系腐皮黎, 如果落D麻油就更好好似系鱼生既前菜, 其实系一D日本蒟蒻, 鱼生豉油加左WASABI之后, 点上蒟蒻非常爽口, 而且它面层的油脂几乎令我真系以为它系真鱼生, WASABI威力好大似唔似一条条鱼仔呢? 其实系冬瓜肉做成皮, 加上入面结实既莲子做成, 口感内脆外软, 同一般食开既日本炸物刚好相反, 味道亦好清新, 不过食开肉既朋友可能会觉得太淡干窝系老板极力推荐既菜色, 一见到就...觉得好多辣椒, 我唔系好食得辣, 所以食左好少, 里面有青瓜, 猴头菇, 同豆腐... 豆腐非常吸辣, 本来只系叫左小辣, 但系都辣到个咀好热! 猴头菇系其次, 而且佢个味同质感好似肉, 如果合埋眼食真系以为佢系肉黎! 青瓜比较唔吸辣, 比较易食比较中式既糖水, 桂花味浓, 仲有一D雪耳同圆肉, 味道系清甜但渣比较多, 整体唔错
海蜇手撕鸡
鱼生刺身拼盘