2017-08-27
今日我同左三位朋友去食一间餐厅,佢叫The Hub,位于一间长沙湾嘅工业大厦。佢上一次嘅位置虽然其貌不扬,但系其实入边内有干坤。当我入到呢间餐厅嘅时候,先至发现咩叫一人餐厅,似乎餐厅嘅主厨侍应都系一个人负责,呢个都系一个几奇特嘅体验。 率先上枱嘅自然系头盘,其中一个系用火龙果作为盘子,里面盛载咗牛肉粒,肉粒鲜嫩,系一个几特别嘅头盘。同事仲有一个香脆嘅面包片,咬落去咯咯声,系相当唔错嘅饭前小食。我哋四个人分别叫咗四个主菜--纽西兰羊架配烧汁丶香煎比目鱼扒配黑醋汁丶澳洲保湿猪鞍配苹果酱、同埋香蕉鹅肝配顶级美国肉眼。令我最深刻嘅绝对系香煎比目鱼扒配黑醋汁。𠮶个比目鱼扒唔多骨,而且冇一般鱼扒嘅干燥感,食落去鲜甜多汁,令到与嘅鲜味持续你系囗腔入边回荡,实在滋味无穷。另外,纽西兰羊架嘅味道亦都难忘。整体整副羊假唔大,但系鲜嫩多汁,只需要轻轻一含,肉就能够自动散开,比𠮶阵羊味充斥你嘅口腔,绝对值得一试。同时,香煎鹅肝配顶级美国肉眼亦都系一个不容错过嘅选择。肉眼扒同样多汁,肉质鲜嫩,把刀轻轻松松就系真嘅切开,可见纤维相当柔软。最后嘅澳洲保湿猪胺,肉质鲜嫩,配埋苹果将一齐,深化左猪胺嘅味道,彼此相得益彰
佢上一次嘅位置虽然其貌不扬,但系其实入边内有干坤。
率先上枱嘅自然系头盘,其中一个系用火龙果作为盘子,
令我最深刻嘅绝对系香煎比目鱼扒配黑醋汁。
令到与嘅鲜味持续你系囗腔入边回荡,实在滋味无穷。
比𠮶阵羊味充斥你嘅口腔,绝对值得一试。
最后嘅澳洲保湿猪胺,肉质鲜嫩,配埋苹果将一齐,深化左猪胺嘅味道,彼此相得益彰。
食完野,我哋四个人各自上咗一道甜品,
分别系两道朱古力,两道芒果,
反而比朱古力嘅香气充斥系口腔,可真谓[齿颊留香]。