2014-01-08
相约学时旧友饭聚, 经食友介绍下到访九龙城的名厨小馆餐厅就不作多介绍, 立刻介绍是晚所点菜肴如下:先声夺人就系呢只黑椒猪手, 由于腌得非常入味, 肉皮皆腍, 唔会好似德国猪心带硬, 加上用黑椒汁送饭食, 全男班好肉者对于此菜肴实在一同赞好加拿大桶蚝炸完都仲可以咁大只(半只手掌般大)真系非常出奇, 加上猫砵酒的香味, 用生菜叶包住食份外有口感, 卖$38只真系物有所值用麦片包住海虾炸, 又出奇地无咩炸油感, 原来系麦片吸收左D油份, 成只连壳食都唔觉得油腻黑醋浸炸过的鸡蛋, 使蛋更易吸收酸酸甜甜的黑醋, 加上鸡肉本身易吸收酱油, 使前后两者都因黑醋而变得非常开胃入味最后系胡椒蟹伊面, 相对前4者较为失色, 因为胡椒味唔够突出
餐厅就不作多介绍, 立刻介绍是晚所点菜肴如下: 先声夺人就系呢只黑椒猪手, 由于腌得非常入味, 肉皮皆腍, 唔会好似德国猪心带硬, 加上用黑椒汁送饭食, 全男班好肉者对于此菜肴实在一同赞好 加拿大桶蚝炸完都仲可以咁大只(半只手掌般大)真系非常出奇, 加上猫砵酒的香味, 用生菜叶包住食份外有口感, 卖$38只真系物有所值 用麦片包住海虾炸, 又出奇地无咩炸油感, 原来系麦片吸收左D油份, 成只连壳食都唔觉得油腻 黑醋浸炸过的鸡蛋, 使蛋更易吸收酸酸甜甜的黑醋, 加上鸡肉本身易吸收酱油, 使前后两者都因黑醋而变得非常开胃入味 最后系胡椒蟹伊面, 相对前4者较为失色, 因为胡椒味唔够突出
题外话/补充资料:
铺面唔起眼, 但内有干坤, 有质素且价钱公道, 此等小店绝对值得我们回头支持 :)