2015-04-29 354 浏览
话说之前去外国交港识左少少朋友,佢地话近期会黎香港旅行,想我带佢地周围玩下,睇下有香港特色既野,试下香港既特色小食。本人就本身比较少话周围扫街,最多去屋企附近既地方买下野食,佢地叫到我带佢地去食,我都唯有真系试下有咩铺头可以同佢地介绍,原来龙津真系唔错。平时少食,同学一直都话龙津平靓正,我见好似烧卖鱼蛋$8买一送一,所以都试下。一试,正啊!佢既辛辣唔系一般既辣油或者辣椒酱,味道单一,当中因为有沙嗲酱而令到个味道除左辣,仲有少少醎,个阵好似系花生酱既味会系你食完粒鱼蛋或烧卖之后残留系你个口腔到,有种余韵既感觉。食鱼蛋烧卖,除左酱料,最重要既都系主角。佢地既鱼蛋同烧卖无话有雪藏味,而且因为佢地Keep住煮鱼蛋烧卖,所以佢地本身都有一定的味道,唔会好似食紧一粒除左酱就无味既野咁。虽然算不上话弹牙,但整体都唔错。仲有一个小问题,唔食得辣既朋友当然可以唔加辣,但食得辣既朋友可能会有少少失望,因为佢既辣唔持久,唔会令你真系食上隐,虽然个味正,但食得耐条脷又好似麻痺左,无咩感觉,但当然大家都可以一试或者你会中意咁既辣=〕

鱼蛋烧卖

外卖自取