2020-12-13
虽然行山唔少,但真喺较少行港岛区,因为对我呢个「九龙人」嚟讲交通驳嚟驳去,继早前行西环嘅龙虎山,今回朋友吹鸡行南区嘅龙脊,未行过,又有啲挑战,当然举手去行吓啦。好快行完龙脊,再驳埋落大浪湾,一路落梯级,同样好快行完,所以,最好揾个地方坐吓,叹个下午茶,结果就拣咗对住海滩嘅「Eric's Kitchen」,纯粹贪有景。 呢度好多人帮衬,因为全部露天位都对住个大海滩,虽然天气有啲阴,但始终都喺开扬,景观舒服。而嚟嘅人绝大多数都喺外国人,唯一唔好嘅喺要接受有人吸烟,我哋隔离枱嘅外国男就正正喺烟民,此外,其实枱与枱之间都有啲贴。 由于食正个靓位,佢哋嘅定价就肯定贵足全个大浪湾,所以,想食得抵啲嘅人,佢拣入面啲嘅士多,好似啲小食,平成半有多。咁佢哋都定位喺间餐厅,所以,食物嘅选择都算全面,有汉堡、薄饼、热狗、三文治、全日早餐、沙律、炸鱼薯条、小食、窝夫……等等,饮品方面有汽水、啤酒、梳打、沙冰、港式饮品……等等,以沙滩嘅小店而言,真喺选择多多。 玉泉西柚梳打 $10、手工啤 $40小弟平常都少饮汽水,平平哋要咗罐西柚梳打,印象中出面好似较少见呢款西柚梳化,而其中一个老友就应吓景,要咗一樽手工啤「
小弟平常都少饮汽水,平平哋要咗罐西柚梳打,印象中出面好似较少见呢款西柚梳化,而其中一个老友就应吓景,要咗一樽手工啤「龙脊」,佢话有阵阵荔枝味,感觉几唔错,易入口,亦有啲个性。 炸咖喱角 $50
一客有6件,而后尾经过入面嘅士多,同样有炸春卷、炸咖喱角,但就卖$30左右,所以,多本地客帮衬。明显大部份价钱都喺食个景,而伴啲泰式酸辣酱,比起就咁唧啲茄汁,算喺多几分诚意,当然,咖喱角嘅味道就无话有咩特别。唯一要赞,就只可以讲喺用上啲较环保嘅刀叉,当然,用番啲可以洗洗就再用嘅不锈钢刀叉就更好啦。 窝夫 $65
餐牌就只写住配以时令水果、鲜忌廉,实质就喺香蕉同现成货嘅唧唧忌廉。老实讲,晌度食窝夫你就唔好有咩期望,真喺纯过吓口瘾而已,基本上,叫OK啦,啲窝夫都松软,但就唔热嘅,暖也讲唔上。但我哋共同有个疑问,呢一只形嘅窝夫,应该一底有4件,咁剩低𠮶件晌边?俾下个客?咁就更加唔喺新鲜做,而且,香蕉都喺得半只量左右,咁剩番半只又留嚟俾下手?卖到$65,都唔志在俾埋半只个客吧! 由于今次嘅龙脊之旅都较有特色,天气亦唔错,当然都借个版位分享少少行山相片,整段路程对小弟而言都唔难,算轻松。不过,讲真,人就真喺好多,尤其上山梯级段,不时都塞人,利申:近乎全程戴住口罩行,其实,都习惯晒! 个人睇法,如果行完山,肚饿想食吓嘢,就建议晌入面啲士多食,当然,只喺试咗咖喱角同窝夫,意见唔讲得全面;而如果纯粹饮吓嘢,啤一啤,过嚟揾个海景位hea吓,咁晌「Eric's Kitchen」就无妨。