餐厅: 粵 (香港黃金海岸酒店)
资讯:

2021-08-31 1555 浏览
位于屯门黄金海岸酒店入面既中菜馆 【粤】餐馆由2014年起入选《米芝莲指南香港澳门》今次系平日晏昼黎食,拣左个龙虾午餐,另外都叫左啲出名既点心试水准不错龙虾午餐($298/位,2位起)🥟三式点心拼盘(烧卖/ 乳猪/ 烧鹅)点心正常发挥最有印象系佢地既烧鹅,平时我都唔会食皮但佢呢个做到一咬落去个皮会爆汁,好香口而乳猪亦非常脆皮🍲原盅杏汁花胶炖白肺好香杏汁味,而且好黏口饮到好足料既感觉🍜高汤焗开边龙虾半姜葱捞面龙虾开左边,用刀叉好容易已经可以将龙虾肉整到出黎好方便,唔需要烦剥壳而且龙虾好入味,唔会韧🥗樱花虾烟肉高丽菜樱花虾几香口,令到普通既高丽菜变得特别🍮甜品拼盘(杨枝甘露/ 合桃酥/ 红枣糕)杨枝甘露好食,好香芒果味,唔会死甜红枣糕亦好弹牙,唔会湿立立,而且好香红枣味另外试既点心,全部都好出色,有惊喜👍🍽脆皮萝卜丝肠粉($78)呢款点心系其他酒楼好小见我自己好中意食萝卜丝酥,用肠粉包住黎食真系第一次估唔到都仲保持到萝卜丝酥既脆,加埋肠粉令口感变得丰富值得推荐😋😋😋🫔香芋天鹅酥(3件)($78)呢个其实系有造型既芋头酥,亦都已经好小酒楼会做咬落去非常香脆,而且好香芋头味超有惊喜,推介!😍😍
位于屯门黄金海岸酒店入面既中菜馆 【粤】
餐馆由2014年起入选《米芝莲指南香港澳门》
水准不错

龙虾午餐($298/位,2位起)

🥟三式点心拼盘(烧卖/ 乳猪/ 烧鹅)
点心正常发挥
最有印象系佢地既烧鹅,平时我都唔会食皮
但佢呢个做到一咬落去个皮会爆汁,好香口
而乳猪亦非常脆皮

🍲原盅杏汁花胶炖白肺
好香杏汁味,而且好黏口
饮到好足料既感觉
原盅杏汁花胶炖白肺

🍜高汤焗开边龙虾半姜葱捞面
龙虾开左边,用刀叉好容易已经可以将龙虾肉整到出黎
好方便,唔需要烦剥壳
而且龙虾好入味,唔会韧
高汤焗开边龙虾半姜葱捞面

🥗樱花虾烟肉高丽菜
樱花虾几香口,令到普通既高丽菜变得特别

🍮甜品拼盘(杨枝甘露/ 合桃酥/ 红枣糕)
杨枝甘露好食,好香芒果味,唔会死甜
红枣糕亦好弹牙,唔会湿立立,而且好香红枣味
甜品拼盘

另外试既点心,全部都好出色,有惊喜👍

🍽脆皮萝卜丝肠粉($78)
呢款点心系其他酒楼好小见
我自己好中意食萝卜丝酥,用肠粉包住黎食真系第一次
估唔到都仲保持到萝卜丝酥既脆,加埋肠粉令口感变得丰富
值得推荐😋😋😋

🫔香芋天鹅酥(3件)($78)
呢个其实系有造型既芋头酥,亦都已经好小酒楼会做
咬落去非常香脆,而且好香芋头味
超有惊喜,推介!😍😍😍
香芋天鹅酥

苹果叉烧酥(3件)($62)
叉烧酥冇影到相,同平时食既类似
但特别既系个皮有苹果味,咬落去好松脆
亦系超好食,必试🤤🤤🤤

五香鱿鱼须($88)
鱿鱼须相比起就冇咩特别,正常发挥
好食亦都炸得香脆🤭🤭🤭
2021-07-30