2021-05-27 921 浏览
由于而家无得去旅行,同老公就去酒店staycstion 一解旅游之瘾。我地酒店package唔包晚餐,咁就商量食咩好呢,老公话想试下异国风情嘅菜式,我地于酒店商场边行边拣,经过一间pizza店,有龙虾pizza,老公就决定要食龙虾pizza。厅餐位于将军澳中心,好方便易揾,门面以木条配上绿色招牌,店内面积宽敞,装修简洁带点异国风情。餐牌选择多,由小食~pizza~肉食~饭面都有,由于得我地2人,叫一个龙虾pizza都应该食唔到其他菜式,职员推介一个2人龙虾pizza套餐,除左有龙虾pizza,仲有龙虾汤,龙虾沙律,龙虾焗通粉,哗~全部都系龙虾,好吸引,一于就食龙虾套餐!龙虾汤首先上枱嘅系龙虾汤,好大碗,一入口就知系真材实料,用龙虾壳熬制,入口鲜甜顺滑舒服嘅龙虾汤,不会感到人工调味,而且有啖啖龙虾肉,老公非常喜欢。饮完自己碗还望一望我碗🤣龙虾红菜头沙律红菜头系superfood 非常有营养又补血,尤其适合女士食用。沙律菜非常新鲜,淋上甜甜酸酸嘅沙律汁,配上食用花,又靓又好食。食用时除了吃到新鲜沙律外还会吃到烤香嘅果仁,增添口感。而红菜头处理得很好,没有原来的腥味,又有大大件龙虾肉,食得好

龙虾汤

龙虾红菜头沙律

红菜头系superfood 非常有营养又补血,尤其适合女士食用。沙律菜非常新鲜,淋上甜甜酸酸嘅沙律汁,配上食用花,又靓又好食。食用时除了吃到新鲜沙律外还会吃到烤香嘅果仁,增添口感。而红菜头处理得很好,没有原来的腥味,又有大大件龙虾肉,食得好滋味。
原只火焰焗酿龙虾披萨

到最期待嘅龙虾pizza,pizza面放了原只龙虾,原来系龙虾2食,龙虾身拆肉作薄饼配料,而龙虾头同壳就酿入其他配料加芝士焗。薄饼馅料除了有龙虾肉、水牛芝士、茴香头等,互相配合点缀,味道好夹。手工薄饼批底系精髓所在,批底既脆又有烟韧口感,拎起件pizza时系有拉丝效果,好正。由于批底无油又添加剂,食多几件都无负担。
龙虾芝士焗通粉

龙虾芝士通粉用上大粒通粉,口感好烟韧,而且吸满了汤汁,面铺上了大量芝士,好丰富,一啖通粉一啖龙虾十分满足。
今晚龙虾宴既满足了我地想食龙虾pizza嘅胃,又感受到异国风情,真系好chill!