2022-10-26 651 浏览
见到西环有间专食龙虾嘅bar,同朋友去咗试😚。晚上嘅餐厅灯光较昏暗,平日人唔算多。Menu上嘅选择好多,由lobster roll, risotto 到grill lobster都有,啱晒钟意食龙虾嘅人。SetDinner $358+1@1StartersSoup of the day 南瓜汤配炸蟹肉饼 🍎9/10好幼滑嘅汤,啖咩南瓜蓉,但加咗颇多黑椒调味,所以偏辛口,蟹肉饼都食到一丝丝蟹肉啊,炸得香脆又唔会油淋淋。MainsWhole Grilled Lobster +$70 🍎7.5/10Side dish系薯条同沙律。龙虾肉偏扎实但多汁,自己非常怕腥味,觉得个虾膏有啲腥🤔,之前食过唔腥又肉质饱满的龙虾,所以有少少失望☹️。但好海鲜嘅朋友就觉得完全唔腥,仲大赞系佢喜欢的味道,应该系个人口味不同啦🤔。Crayfish Risotto 小龙虾意大利饭 🍎9/10今餐最满意嘅一道,risotto不会过硬,粒粒分明,每一啖都系满满嘅酱汁同龙虾肉,非常足料,仲做到些微拉丝效果,加咗车厘茄煮,带少少酸味好refreshing,就算食晒一碟都唔会觉得腻。DessertLemon tart 柠檬挞

SetDinner $358+1@1

Soup  of  the  day

Starters

Grill  lobster

Mains

Crayfish  Risotto

Dessert
Lemon tart 柠檬挞 🍎7/10
帮朋友庆生,餐厅帮手写咗birthday message。手写字好靓啊,仲有非常dram嘅仙女棒蜡烛🤡,开心晒🤭。曲奇皮饼底,柠檬味都几出 唔会死甜甜浆住喉咙。

Matcha green tea tart 抹茶挞 🍎7.5/10
自己比较钟意抺茶挞,但唔好期待系日本𠮶种浓味抹茶,都系糖精味重啲。

除咗龙虾,仲有steak同burger,另外嗌咗两杯cocktail,唔系药水味又大杯,好啱聚餐一边倾偈一边开心share😆,不过夜晚餐厅较暗,影相打卡就要靠后期啦。
Soup  of  the  day
Grill  lobster