2019-05-04
今晚约咗好友dinner,佢系一般都要OT到八点,所以迁就吓佢喺铜锣湾食。 餐厅系楼上舖但相当易揾,沿住百德新街行出怡和街,等过马路𠮶阵抬头望老麦隔嚟就见到。虽然平日星期二晚上嘅八点钟,但上到去系满座要等位。 等位𠮶阵见到有自助沙律吧,几吸引,所以一坐低就唔驶谂咁多,叫两个Signature Dinner,包自助沙律吧、龙虾汤、主菜同咖啡或茶。【自助沙律吧】 沙律吧虽然占地唔多但都有唔少嘢食,除咗基本嘅薯仔沙律、粟米、番茄、沙律菜仲有橄榄、菠萝、哈蜜瓜、冻虾、青口…… Dressing有面包粒同三种唔同沙律酱。 全部食材都好新鲜,我就试咗青口同冻虾,味道鲜美。【干邑龙虾汤】我哋最钟意饮龙虾汤,呢度仲要系Unlimited无限量添饮,真系不得了。 龙虾汤质素唔会因为任饮而降低,味道香浓,面头加咗少少忌廉令口感creamy,里面仲有鲜爽虾肉,真材实料,我就饮咗两碗,大满足!【非凡鲜罗勒香草酱海鲜扁意粉$258】 用鲜罗勒、橄榄油炮制嘅香草意粉酱再加巴马臣碎芝士同蒜蓉,惹味中带清香。 海鲜份量都唔少,三文鱼、鱿鱼、大蚬、虾全部新鲜,蚬同虾都几大只。【美国顶级牛肩肉扒$298】牛肩扒采用USD
【美国顶级牛肩肉扒$298】牛肩扒采用USDA Prime级牛肉,真正顶班牛。 加咗少少香草同红椒粉去煎,上面再加牛油,令牛肩扒又香又惹味。 叫咗五成熟但煎出嚟比想像中熟咗少少,好在肉质顶级所以仍然系鲜嫩多汁。 配菜系炒菜同薯仔,营养均衡。
跟餐除咗餐汤同沙律吧仲有炸薯条,热辣辣配上黑松露酱更加滋味。 本身怕薯条热气嘅我哋都忍唔到口好快食晒。
餐茶:
晚餐价钱二百几蚊起,但食物质素高又有沙律吧同任饮龙虾汤,值回票价,难怪平日夜晚都爆满啦。