2021-01-19 67 浏览
今日去咗间喺坚尼地城好正宗嘅泰国菜食晏,餐厅系正地铁站出边好方便嘅位置。原来呢一间Siam cafe喺中环都有分店,而且仲系有米芝莲嘅推介。咁我谂呢一间喺坚尼地城嘅分店都应该会几好食。咁啱见到佢晏昼有个好抵嘅二人sharing menu都系($308),可以叫两个前菜同两个主菜,同时间仲可以用半价叫甜品同埋叫饮品添。加埋都真系几抵。 咁今次我同朋友就叫咗个冬阴功汤同埋单边骨鸡翼。个冬阴功汤入边有一只好大嘅大虾开边,而且个汤好正宗好有泰国风味。望入厨房入边好似全部都系泰国人嘅厨师。唔怪得咁正宗啦,个冬阴功汤入边材料好足,味道比一般其他嘅泰国餐厅突出。而另外个单边骨鸡翼就好香脆,而且佢好啱送啤酒。早前在啱啱好因为佢个size唔系太大,一口一只咁样几得意。😄另外我哋仲单叫咗另外一个沙律,个青木瓜沙律($96)酸酸地好惹味,入面有青木瓜,蕃茄,青豆,花生同埋辣椒👍主菜方面我哋叫咗个青咖喱鸡肉同埋香辣肉碎饭。首先嚟咗个青咖喱鸡肉,叫青咖喱系因为贪佢冇咁辣。呢个咖喱好好送饭,因为果汁好友椰奶嘅香气,而且鸡肉煮得啱啱好仲好鲜嫩同juicy !另外嘅香辣肉碎就好香口,亦都好好送饭。但系呢个就比青咖喱辣

另外嘅香辣肉碎就好香口,亦都好好送饭。但系呢个就比青咖喱辣,唔食得辣嘅朋友就注意一下啦。但系同样地呢一个味道都系我喺泰国食过觉得好相似嘅味道。

另外唔可以错过嘅喺呢度嘅饮品,因为叫咗呢一个sharing Menu系可以半价叫嘢饮㗎。我就叫咗个芒果椰香沙冰,另外朋友就叫咗一个泰式奶茶沙冰。果然两杯都冇令我哋失望,好好饮😍