餐厅: 帝樂德國餐廳 (Fashion Walk)
资讯:

响应10月 Oktoberfest,同朋友试吓少食嘅德国菜🇩🇪除咗lunch set,有Oktoberfest限定menu仲有beer pass啤酒通行证,啱黎同朋友畅饮🍻$250/ 5杯,其后每次可享 $50 off 当中有五款著名啤酒品牌任你选择,可以起六间唔同分店使用▶️ 餐汤、餐包当日系粟米忌廉汤🌽淡淡粟米粒鲜甜爽口,真材实料忌廉汤够creamy,唔系罐头汤餐包特别🍞软绵带牛油同香草香面头仲有甜甜南瓜蓉加芝士,咸甜交集▶️ 新鲜菠萝、火龙果、蓝莓、士多啤梨、杂菜沙律 (+$25)比较似生果拼盘🍓有丰富水果全部鲜甜多汁沙律菜落咗少许醋汁调味,几开胃▶️ 脆皮烧猪肘配酸椰菜及炸薯角 ($325)本店特色菜🐷大部份人嚟到都叫好巨型,大概两个拳头咁大,两人份店员好好帮我哋拆开,方便食用外皮焦脆,似中式猪腩仔脆皮👅不过近关节位会较硬难咬肉质扎实红润,肥瘦均匀钟意佢无腌得太咸👍🏻配合酸椰菜食冇咁干身同寡 (朋友怕酸,所以我食晒哈哈)旁边亦有芥末酱可以点,酸酸地,后劲会苦啲炸薯角外脆,入面好蓉,有薯仔香味🥔本身外皮调过味所以已经够咸,无需另外点茄汁每人一边猪手,大概三大楷,好饱肚▶️ 甜品 (+$3

当中有五款著名啤酒品牌任你选择,可以起六间唔同分店使用

▶️ 餐汤、餐包
当日系粟米忌廉汤🌽淡淡粟米粒
鲜甜爽口,真材实料
忌廉汤够creamy,唔系罐头汤
餐包特别🍞软绵带牛油同香草香
面头仲有甜甜南瓜蓉加芝士,咸甜交集
餐汤、餐包

比较似生果拼盘🍓有丰富水果
全部鲜甜多汁
沙律菜落咗少许醋汁调味,几开胃
新鲜菠萝、火龙果、蓝莓、士多啤梨、杂菜沙律

▶️ 脆皮烧猪肘配酸椰菜及炸薯角 ($325)
本店特色菜🐷大部份人嚟到都叫
好巨型,大概两个拳头咁大,两人份

店员好好帮我哋拆开,方便食用
外皮焦脆,似中式猪腩仔脆皮👅不过近关节位会较硬难咬
肉质扎实红润,肥瘦均匀
钟意佢无腌得太咸👍🏻
配合酸椰菜食冇咁干身同寡 (朋友怕酸,所以我食晒哈哈)
脆皮烧猪肘配酸椰菜及炸薯角

旁边亦有芥末酱可以点,酸酸地,后劲会苦啲
炸薯角外脆,入面好蓉,有薯仔香味🥔
本身外皮调过味所以已经够咸,无需另外点茄汁
每人一边猪手,大概三大楷,好饱肚

▶️ 甜品 (+$30)
当日系朱古力蛋糕,有惊喜
主要系生朱古力🍫口感似royce
味道超浓郁,带有苦味,唔会太甜太漏
旁边嘅杂莓酱都好好食,唔知点解可以煮到啲蓝莓同蔓越莓唔爆🤯
超建议加钱加甜品
甜品

▶️ 餐饮
叫咗杯冻斋啡☕️系我钟意嘅咖啡口味
偏苦少少,nutty啲,唔酸
配合甜品就啱晒啦
整体所有嘢都好唔错,尤其钟意餐汤同甜品
服务仲超好,侍应唔单止有礼貌有笑容,仲会同我哋作介绍
呢啲service真系好抵赞👍🏻
环境亦舒服,有户外座位,可以带宠物pet- friendly

内在座位亦好多,有两个大厅,感觉空旷

留意到比较多上咗年纪嘅夫妻嚟叹lunch「拍拖」,应该因为呢度有气氛又写意😌
以特色菜式嚟讲性价比ok,大概$200/人
知道佢哋Weekends 有半自助brunch,Main平均$250就可以享用自助吧
然而成个酒店自助餐咁,食物种类繁多,有新鲜虾、青口、特色餐包、pizza、大量甜品等,实属抵食!
店员话weekend都几爆,如果大家想去记得book定位啊😉
餐汤、餐包
脆皮烧猪肘配酸椰菜及炸薯角