2022-05-04
OMGGG!! 估唔到我呢个Google Map Master (aka 揾路小神童)都会有失灵嘅一日🤣🤣🤣 要请教商场保安叔叔先揾到路,以下为真实对话节录🎙🧒🏻:唔好意思,想问吓尚海人家点行?👨🏻✈️:尚海人家?餐厅嚟㗎?🧒🏻:系呀~ 我想去买生煎包🥟👨🏻✈️:噢~! 食生煎包好出名个间呀嘛!你直行左手边落扶手电梯,行入food court就见到架啦!🧒🏻:hahahah唔该,叔叔🙌🏻去到门口,果然有3、4个人排紧队👩🏻🦱🧓🏻👨🏻🦱👧🏻😧Menu: 1️⃣ 皇牌生煎包($42/ 6只)「真的再怎么小心吃都会把汤汁弄到脸上💦🙊」呢个系我食完嘅第一真实反应🤣建议如果外卖拎走,返到屋企用微波炉翻一翻热,汤汁微烫会比较好食♨️ 生煎包外皮厚薄适中,里面嘅小肉球长时间被满满嘅汤汁包裹住所以肉质好滑☺️ 好彩买咗6粒,唔系实同母亲大人争餐饱🤣🤺2️⃣ 桂花蜜糖鸡翼($22/ 3只)我一打开个外卖盖就闻到好~浓烈嘅桂花香味! 鸡翼外皮炸得香脆,肉质仍然锁得住一定程度上嘅肉汁🐓 如果一定要鸡蛋里挑骨头,就系对于我来讲呢一款鸡翼有少许偏甜🐝3️⃣ 豆沙锅饼($28)真系食上海点心一定唔可以豆沙窝饼🤪 豆沙馅料甜度
🧒🏻:唔好意思,想问吓尚海人家点行?
👨🏻✈️:尚海人家?餐厅嚟㗎?
🧒🏻:系呀~ 我想去买生煎包🥟
🧒🏻:hahahah唔该,叔叔🙌🏻
去到门口,果然有3、4个人排紧队👩🏻🦱🧓🏻👨🏻🦱👧🏻😧
Menu: 1️⃣ 皇牌生煎包($42/ 6只) 「真的再怎么小心吃都会把汤汁弄到脸上💦🙊」呢个系我食完嘅第一真实反应🤣
2️⃣ 桂花蜜糖鸡翼($22/ 3只)
3️⃣ 豆沙锅饼($28)
真系食上海点心一定唔可以豆沙窝饼🤪 豆沙馅料甜度适中,即使外卖拎到返屋企,表皮都亦无因为冻咗而变得太油或太韧🤓
4️⃣ 炸葱油酥饼($18)
一开始见到呢一个细细旧嘅bagel形状的确有啲出乎我嘅意料🤭 因为我以为葱油酥饼会系呈三角形煎饼嘅形态🙈 不过切开之后见到入边充满大量葱粒,母亲大人表示超好味,成个都俾佢食晒😢 我只系分到一小啖🥯