2023-08-27
蒙面是红磡长期都排长龙的车仔面店,我谂除左平日下午茶时间,都一定要排队,我星期四7点等左大约1个钟先有得食🙃 🌇装修:店舖位于红磡内街,比较细,大概只可以坐到12人,唔好期待好好坐😅。店舖内外都贴满了报章的介绍和明星相,仲有老板温馨提示字句,都是铺头一大特色😂 🫶新鲜花甲/辣味鱿鱼/韭菜饺/特浓蕃茄薯仔汤/1幼面 $100🫶香茅鱼饼/南乳猪手/沙嗲肥牛/油面 (配沙嗲牛腩汁)$57汤底:🍜特浓蕃茄薯仔汤就最受欢迎,食落冇味精、有家的味道,内都有蕃茄、薯仔,薯仔都煲得好淋又唔会溶晒;但以「特浓」黎讲,我觉得可以再浓dd!🍜另加香辣菜脯for蕃茄薯仔汤,菜脯无咩特别,同蕃茄薯仔汤好似不太夹.....🍜原味汤底配沙嗲牛腩汁,正常发挥𩠌:1. 花甲:有大概30只,虽然价钱唔平(要加$40),但花甲完全冇沙,同埋可以提升整个汤底的鲜味,值得一试👍🏻2. 辣味鱿鱼:好爽好弹牙,配埋咖喱汁好惹味3. 韭菜饺:好大只,皮薄,好多韭菜馅,略嫌少少油4. 香茅鱼饼:冇特别,似攞货质素5. 南乳猪手:味道唔错,煮到好淋,值得赞d猪手冇毛6. 沙嗲肥牛:冇特别,应该系烚咗啲肥牛之后捞自家制嘅沙嗲汁!🫶招牌蜜汁
汤底:
🍜原味汤底配沙嗲牛腩汁,正常发挥
𩠌:
2. 辣味鱿鱼:好爽好弹牙,配埋咖喱汁好惹味
3. 韭菜饺:好大只,皮薄,好多韭菜馅,略嫌少少油
4. 香茅鱼饼:冇特别,似攞货质素
5. 南乳猪手:味道唔错,煮到好淋,值得赞d猪手冇毛
🫶招牌蜜汁叉烧串 $32 (要叫就一开始叫,不设加单)
🍜即叫即烧,要等15-20分钟
🍜有六嚿叉烧,烧得好香,好入味,内外都有炭烧味和浓郁的蜜糖酱汁,有d似BBQ烧的感觉。
🍜叉烧是厚肉,可惜头三旧叉烧偏硬,其余三嚿淋d;可以话有咬口,但都可以话太硬......
🎆整体:份量不错,食物质素都不错,食完都唔觉好颈渴;不过店舖推介的食物其实唔算好特别,建议大家可以拣自己钟意食的车仔面𩠌。另外,今次平日夜晚食,接近等左一个钟先有位,我觉得要排队超过15分钟的话,可以skip......不用排队先试啦😂。以车仔面黎讲偏贵,加埋时间成本,性价比不算高😅
👅味道⭐️⭐️⭐️️
📸打卡⭐️⭐️