2024-03-24
同狗狗🐕、狗狗爸爸去上水广场,行下晴空花园,个平台冇乜特别,但我哋就留意到有间新开业、装修girly的cafe。呢度有下午茶餐🍽️供应,蛋糕套餐$68,可拣1款蛋糕🍰配黑咖啡☕、果汁🧃,转其他饮品另加$12/18。我哋只单点1件名为「100% pistachio」的开心果蛋糕🍰。开心果蛋糕🍰:件蛋糕好迷你🙈;造型几靓,但铺面的开心果碎好少。切开后,蛋糕有几层,最底果层开心果味较浓;面层的话,如果盲食🙈,就估唔到系开心果味蛋糕。中间几层就分唔到系咩质地,但整体成件蛋糕偏甜😫,开心果味唔突出;我同狗狗爸爸食完好疑惑🤨:点解佢叫自己做100% pistachio💭?如果佢冇改呢个名,我哋都冇咁失望😮💨。食完只觉得佢名不符实,仲卖到咁贵添($56)💸💸💸虽然食物赞唔落👎🏻,但店内有个男店员🧒🏻超级细心+温柔👍🏻👍🏻👍🏻。我点蛋糕时,佢提我有cake set,话会比单点优惠;埋单时我发觉堂食要加一,当我话要改外卖时🛍️,佢不但冇觉得要改价钱麻烦,仲话会帮我哋pack好件蛋糕,另外,佢好细心,见到狗狗🐕同狗狗爸爸坐喺bench,佢就自动俾咗2只叉我哋。🐕狗狗食评:我同爸爸、妈妈本来谂住坐喺对住行人通
🐕狗狗食评:我同爸爸、妈妈本来谂住坐喺对住行人通道的餐厅bench🪑度食蛋糕🍰,不过原来咁系要➕一,最后唯有外卖去晴空花园食。个cake🍰好细粒,妈妈share咗1粒开心果肉俾我食。大家唔好话佢孤寒🥲,因为成件饼就只系得1粒完整的开心果咋😮😮(对半分开咗)。其他(好少量)的开心果碎好似加咗糖,所以我冇得食lu~~