一讲到约食盘菜,我即刻举脚赞成,盘菜唔系一年四季都食到,通常系年初呢啲时间,又要一齐大班人一齐食先够热闹,所以每次约得成,都特别珍惜。今晚就人少少,六个人去禾秆草食佢地新出既盘菜。738元六人份量,平均每人123元,需提早一日预定。谂起一圈圈甘先食大虾、鱼蛋、鹅掌、冬菇、猪皮、腩肉,再加碗白饭,哗,真系流晒口水!禾秆草位于太子地铁站附近,太好了,方便就脚。一入到铺,几乎全卡位,好有私稳!由于有预约,六人盘菜上场!细盘738元!哗左一声!禾秆草用既食材同我平时食开既平民版盘菜大不同!有鲍鱼、元贝、鸡、蚝豉、大虾、鹅掌、 大冬菇、发菜、猪手、莲藕、猪皮、萝卜!甘豪华嘅盘菜,都系第一次食!最难忘佢既厚肉冬菇。大到一个碗既 size 加上2cm 厚实,呢个冬菇真系无得顶!食一个系唔够既!鲍鱼、鲜大虾、元贝、发菜等海鲜, yummy!!猪脚、猪皮好入味,肉质好软谂。连发菜、白萝卜和莲藕,煮到入晒味,滋味十足!禾记炒饭 60元平日会叫白饭送盘菜,今晚则叫佢地既招牌禾记炒饭。禾秆草既炒饭真系一流!禾记炒饭用左虾酱打底再加大量海鲜粒,有蟹柳、八爪鱼、带子、虾仔。。。锅气够,香气十足!连最基本嘅咸鱼炒

禾秆草位于太子地铁站附近,太好了,方便就脚。

一入到铺,几乎全卡位,好有私稳!

由于有预约,六人盘菜上场!细盘738元!

哗左一声!

禾秆草用既食材同我平时食开既平民版盘菜大不同!

甘豪华嘅盘菜,都系第一次食!

鲍鱼、鲜大虾、元贝、发菜等海鲜, yummy!!

猪脚、猪皮好入味,肉质好软谂。

连发菜、白萝卜和莲藕,煮到入晒味,滋味十足!

禾记炒饭 60元

平日会叫白饭送盘菜,今晚则叫佢地既招牌禾记炒饭。

禾秆草既炒饭真系一流!

连最基本嘅咸鱼炒油麦菜,都做到滋味十足!

禾秆草平日都全场爆满,原来有原因,今晚食既盘菜、炒菜、炒饭都好有水准!