2022-09-15
今次嚟到呢間Wine Dine🥂係為咗慶祝同閨蜜16年嘅friendship👭依然每次食飯都係唔記得影餐牌🤦🏻♀️一坐低侍應就放低咗一張餐牌俾我哋, 剩係得set dinner🍽我估佢夜晚淨係做set所以就冇a la carte提供🤔不過我睇返人哋share嘅menu, 好似晏晝夜晚都一樣, 剩係得set選擇🤨Set dinner有4-course或者5-course揀👍🏻Starters, soup, pasta, main, dessert 有5️⃣個sections, 我哋兩個女仔都係各自揀咗4-course就夠🤭首先order完嘢食, 先上咗麵包🥐🥖🧈麵包冇太大特別🤷🏻♀️粒牛油加咗basil似係自家製🧈不過牛油味道太清淡, basil味唔夠出缺乏香味👎🏻Starters: 1️⃣刺身三文魚, 帶子刺身, 牛油果慕絲刺身無需多講, 最緊要夠鮮甜😋牛油果慕絲打得夠細滑, 不過加得太多檸檬汁, 蓋過咗牛油果嘅味道, 突顯唔到呢個mousse 嘅重點, 扣左分2️⃣鵝肝多士, 無花果揀鵝肝係較為抵食🥰佢size都算大塊同夠厚身, 大概一個手掌嘅長度🤚🏻口感都好肥美, 配埋無花果嘅酸甜, 能夠中和
Starters:
1️⃣刺身三文魚, 帶子刺身, 牛油果慕絲
2️⃣鵝肝多士, 無花果
揀鵝肝係較為抵食🥰佢size都算大塊同夠厚身, 大概一個手掌嘅長度🤚🏻口感都好肥美, 配埋無花果嘅酸甜, 能夠中和到鵝肝嘅膩👍🏻正😋
另外, 慶祝就緊係要有酒啦🥂Sauvignon Blanc 🥰
Soup: 南瓜湯
南瓜湯個湯底超濃郁, 啖啖都係純南瓜嘅香甜味, 超甜😍面頭加咗忌廉嘅泡沫, 用左透明玻璃杯上, 賣相會見到有兩層layers, 可以用水杯方式飲個湯, 就可以每一啖都飲到泡沫同湯係好飲嘅👍🏻
Pasta: 蜆肉椒絲扁意粉🍝
睇賣相已覺得一般, 蜆肉比較重海鮮味, 扁意粉有啲似豉油王炒麵嘅感覺,有啲油膩辣辣地嘅, 食到碟底都見到有層油, 我揀咗呢款稍為有啲後悔👎🏻
Main course:
1️⃣Cod fish
鱈魚油脂比較少, 口感嫩滑, 好好食😍
2️⃣羊架, 千層薯仔
羊架熟成選擇左medium, 鍾意食羊嘅話揀medium真係啱啱好, 粉紅色又未到有血水👍🏻肉質夠林唔會騷😋個底有橙色嘅醬, 唔試過都估唔到原來食材係紅色燈籠椒😯不過我本身麻麻哋食燈籠椒, 整成醬都好大陣青味(👈🏻本人口味問題)😖千層薯仔唔會焗到太林, 食落有口感👍🏻
Dessert: Tiramisu
訂位時已經request咗甜品要寫字, 啲字寫得好靚🥰
整體黎講, 所有嘢食味道都唔錯👍🏻如果Menu有a la carte會更加好, 如果遇上兩個都係細食嘅女仔就有啲浪費, 因為我哋食哂都已經好飽😂不過我哋都好好彩, 臨時早兩日book位都有window seat安排到👍🏻👍🏻不過相信以呢間餐廳嘅環境, 食晏晝影相打卡應該會更加靚, 大家不妨可以試吓個lunch🤪