2017-05-18
浸会医院呢呢个地方令到我记得一件旧事,我记得𠮶日我个肚好痛,第三日忍唔住落去睇医生,睇开嘅医生好惊慌,佢问我你知唔知你自己胆管发炎,一个正常嘅人系唔会忍得到多过六个钟。立即签纸安排我入院。我呢啲穷等人家当然唔会打算去睇私家,留院两三日,都仲未肯去断症,折腾左两日决定出院,返返去自己睇开个间医生,医生令令头咁同我讲,唯有用我嘅方法帮你医好佢。同一时间,请咗两日假嘅我受到当时嘅上司嘅责备,成日就俾说话我听,同老板讲我诈病。。。当然呢位老板绝对知道我唔系咁,佢亦都知道我病得好严重。最后佢竟然安排左自己嘅私家医生,带我嚟到呢一度做过最仔细嘅检查。其实非亲非故,一个老板愿意咁样帮你真系唔容易,我好记得𠮶日出院,老板唔用车叫司机接我车我返到屋企。我离开咗公司唔经唔觉已经就嚟三年,三年以来我地都继续有联络出街食饭,带我去见识更多。其实呢件事已经唔讲系唔会记得嘅,今次嚟到金记又令我勾起呢啲回忆。因为就系响浸会医院隔离。装修很有旧式电影院嘅感觉,暂时来讲觉得呢一间嘅装修最靓。留意番呢度真系食到九点都仲爆场。同朋友两个点左一个小菜一份三文治一件西多。小菜系我已是最钟意食嘅菜脯肉松煎蛋,我嫲嫲都好钟意食,所
同朋友两个点左一个小菜一份三文治一件西多。
小菜系我已是最钟意食嘅菜脯肉松煎蛋,我嫲嫲都好钟意食,所以以前成日整,可惜嘅系呢几个月已经冇再整。因为无人送d 靓菜脯比我地啰!!
呢度嘅菜脯煎蛋,真系有𠮶种爽脆嘅口感,唔需要太多嘅肉碎只系调一调味,啲蛋唔会太老,成件事简单又好味,咩都唔使点即刻送到半碗饭。
朋友问过我点解永远都系只会点咸牛肉炒蛋三文治,我嘅答案就系因为其他嘢我都识整啰,唯独是我唔知系边度买到咸牛肉,所以必点。
即叫即炒,热辣辣,面包松软,烘底之后外脆内软,更正!
我觉得金记嘅西多士真系每一间都可以keep得住个水准,西多士同样即叫即炸,夜晚都有得食,从来都唔钟意食花生酱嘅我,唯独是裕兴同食西多士先会吃,西多士里便嘅系粗粒花生酱有口感就同外边松软感觉形成强烈对比。好食到呢 ~
我知道老板你每年都会嚟做身体检查,好想过两日同你地讲不如下次过嚟食件西多士先返公司,虽然你唔会睇到呢篇食评不过我都希望你生意兴隆兴隆唔重要,最重要系身体健康,带我食好嘢食多20年。