2017-04-11 5071 浏览
外国朋友最后一日喺香港咁我就约出去食brunch,但我朋友好想喺香港呢段时间去见识下香港嘅饮茶, 咁我就近近哋带咗佢哋四个去佐位处于isquare25楼既顺江河鲜菜馆,呢间餐厅嘅环境优美,座位阔落,落地玻璃可以观望180度维多利亚港嘅景色, 环境十分之正!今次我哋一行五个人,点咗好多点心 , 包括有江顺水晶虾饺皇阳光豉蒜蒸肉排桂林名酱蒸凤爪潮州蒸粉果百吃不厌咸水角海味香煎萝卜糕碧绿晶莹鲜虾肠粉手打鲮鱼球粥皮蛋瘦肉粥南非鲍鱼烧卖美极干炒牛河因为今次点嘅嘢食品种太多, 所以我只系打算同大家分享我最深刻𠮶几样点心! 碧绿晶莹鲜虾肠粉佢哋呢一个碧绿晶莹鲜虾肠粉, 其实简单啲嚟形容就系精致小小嘅虾肠再加少少菜! 佢嘅皮质滑口, 虾嘅Size够大,入口嘅感觉滑嘟嘟而且有咬口! 呢一道菜大人细路都钟意呀!南非鲍鱼烧卖呢一个南非鲍鱼烧卖我印象十分之深刻, 我第一次见到酒楼摆一嚿鲍鱼仔喺个烧卖上面当系特别菜式咁卖! 我觉得呢一道菜系一个噱头嘢! 因为鲍鱼本身其实系冇乜味道,但系口感好弹牙. 我食落口个下主要食到嘅味道都系来自于烧卖里面个猪肉馅, 咁好坦白𠮶句叫个普通烧卖都有咁嘅味道啦! 但好坦白讲呢一道
今次我哋一行五个人,点咗好多点心 , 包括有
江顺水晶虾饺皇

阳光豉蒜蒸肉排

桂林名酱蒸凤爪

潮州蒸粉果

百吃不厌咸水角

海味香煎萝卜糕

手打鲮鱼球粥

南非鲍鱼烧卖
我觉得呢一道菜系一个噱头嘢! 因为鲍鱼本身其实系冇乜味道,但系口感好弹牙. 我食落口个下主要食到嘅味道都系来自于烧卖里面个猪肉馅, 咁好坦白𠮶句叫个普通烧卖都有咁嘅味道啦! 但好坦白讲呢一道菜过买相十分之靓, 但以38蚊再加一买三粒咁嘅鲍鱼烧卖点心,亦即系话每粒都要十几蚊嚟讲, 本人就觉得唔系咁值啦, 原因就系之前讲过啦鲍鱼本身冇乜味㗎, 咁咪即系同食普通烧卖冇乜分别啰只不过多咗个弹牙口感咁解咋嘛!但系扣除价值净系讲味道嚟讲佢都算唔错!

皮蛋瘦肉粥
呢间餐厅嘅皮蛋瘦肉粥我印象好深刻, 佢哋用料十足!皮蛋同埋瘦肉嘅份量都好多下,入口嘅时候唔会觉得有一种好重嘅味精味, 粥亦都好滑十分之容易入口, 呢个粥同其他呢间餐厅嘅出品一样唔会太咸!
美极干炒牛河
呢道美极干炒牛河, 味道唔错, 但坦白讲我食唔出美极同一般老抽生抽炒出嚟嘅牛河嘅区别, 牛肉分量足够, 河粉够软熟, 但入口嘅时候就感觉到佢系欠咗啲镬气, 但系我都想讲呢一样嘢其实好主观, 有镬气嘅干炒牛河好多时都系肥腻啲嘅, 呢到嘅干炒牛河有一个好明显嘅长处就系, 佢用嘅油较为少,食落去唔肥腻亦都唔会好似一般干炒牛河咁好咸好重口味, 好适合一啲怕食太咸嘅朋友!
总括嚟讲今次嘅用餐经验算系唔错, 餐厅嘅环境干净企理, 落地玻璃可以引进室外自然光以及让食客观看180度维多利亚港景色, 食物方面亦都唔差,绝大部分嘅菜式都唔会太咸,口味会比一般粤菜偏淡! 好适合一啲上咗年纪有高血压嘅朋友又或者一D唔钟意食味精或者重口味嘅朋友! 最后顺带一提呢度既茶介系以每位15蚊计算, 而入座嘅时候台面上系有两款小食, 而每一款嘅小食系十蚊, 呢间餐厅亦都会向客人收取十个percent服务费嘅! 今次用餐嘅消费总共系522蚊再加上$52.2 嘅服务费折合总共574蚊!以5个人嚟讲呢一餐嘅价钱亦相对合理.
午餐