2023-04-01 703 浏览
丽晶酒店 (前洲际酒店) 翻新重开后梗系要试一试佢地既下午茶😆 呢度环境好开扬,一整排对住维港既落地玻璃窗令成个景色一眼睇晒。同朋友悠闲地望住靓景倾住计叹返个下午茶,仲可以坐到晚上6点睇埋个黄昏。下午茶 ($888/两位)【甜点】・青苹果蛋糕👍🏻上层系清甜微酸既青苹果果涷,入面有爽口苹果粒,下层就系慕丝蛋糕。因为酸酸甜甜所以食落清爽开胃,几唔错!・草莓蛋糕上面既草莓都系酸酸甜甜,下面蛋糕体松软,外层朱古力就甜。呢个就普通少少,味道正常。・开心果泡芙👍🏻开心果酱好浓稠,食得出系真材实料,用烤焗过纯果仁打出黎。慢慢咀嚼既时候开心果味充满成个口腔,中意开心果既一定要试下。不过泡芙就唔系脆𠮶款,如果系脆面就完美。・玛德莲蛋糕👍🏻呢个贝壳形小蛋糕色泽金黄,奶香浓郁,口感松软绵密。食落有少少湿润唔会太干,甜度恰度好处。・英式松饼外面略微酥脆,入面松软,食落唔会挞口。套餐会配埋自家制浓缩鲜奶油同日本日向夏果酱。鲜奶油丝滑带奶香,食落唔甜;蜜柑果酱就酸酸甜甜,呢个配搭令人食完成个松饼都唔觉得腻。【咸点 - 三文治】上枱后侍应会建议返客人跟返以下次序,由淡味食到浓味。・蟹肉牛油果面包松软,牛油果软滑,蟹
Afternoon tea

下午茶 ($888/两位)
Dessert

・玛德莲蛋糕👍🏻

・英式松饼
Scones and Madeleines

【咸点 - 三文治】
上枱后侍应会建议返客人跟返以下次序,由淡味食到浓味。
Savories: Selection of Sandwiches

・蟹肉牛油果
面包松软,牛油果软滑,蟹肉再加上酸忌廉酱,清新得黎又有层次。

・黑松露蟹肉
蟹肉份量几足,入口黑松露味香浓,但略为盖过左蟹既鲜味。

・鱼子酱玉子👍🏻
鱼子酱口感唔太明显,系带出少少咸味。个蛋质地非常特别,软滑到似系结实少少既蒸蛋咁,蛋味好香,入口轻轻用舌头一顶就化开😆

・蟹子烟三文鱼
烟三文鱼既咸香配上蟹子卜卜脆既口感,好味但就系想像到既味道。

【饮品】
・草本茶 - 蝶豆花
蝶豆花茶颜色好靓,打卡一流!饮落就偏清淡,带有微微草本香,好多人会形容为「无味」。但配茶点食就可以解腻,而且唔会盖过茶点本身既味道。

・白茶 - 茉莉花
呢个茶就正常发挥,好稳阵既一个选择。
Jasmine Tea

总括黎讲,呢间下午茶所选择既糕点都系走一个酸甜、偏清爽既路线,食完全部野都唔会觉得好济好腻,真系几难得!仲可以另外加配鱼子酱同酒架~

• 鱼子酱玉子三文治
  • 开心果泡芙