2022-06-11 370 浏览
餐厅位于1881 heritage,餐厅室内装修相当有气派,高楼底加埋黑色水晶吊灯真系几有宫廷风,另外仲有挂满油画嘅墙同埋火炉,真系有置身古堡嘅感觉🙈 不过座位唔算好多,如果full booking 都感觉会座得几密🤔 今次试左个lunch set ($588 pp),性价比几高,就算食牛扒都唔洗额外加钱👌🏻-APPETISER-初初以为3拣1,原来佢系以拼盘形式上菜,可以试晒3款前菜🥰 由味道较淡嘅dungeness crab salad 开始食,蟹肉加埋沙拉酱好食,下面仲有一块红菜头☺️ 第二款就系北海度带子,佢煮到半生熟,非常鲜甜,佢配左牛油果酱同埋有微辣嘅菠萝,味道几得意👌🏻 最后就系beef tartare,佢加左一种香料系辣辣地有少少wasabi味,面头仲有分子芒果酱,加埋脆片食口感唔错👌🏻-SOUP OF THE DAY-佢黎个龙虾汤味道浓郁,虽然都系唔够Island Shangrila lobster bar 个个咁鲜甜,但系黎个都唔差得去边🙈入面仲有3粒龙虾肉,非常弹牙🥰-MAIN DISH-主菜有3款可以拣分别有牛、鱼、虎虾,但系黎得扒房当然系食牛扒🤣根本唔洗纠结🤣

-APPETISER-

-SOUP OF THE DAY-

-MAIN DISH-
主菜有3款可以拣分别有牛、鱼、虎虾,但系黎得扒房当然系食牛扒🤣根本唔洗纠结🤣 medium rare 嘅rib eye 煮得啱啱好,颜色粉嫩,肉质软滑,点唔同种类嘅盐黎食又有另一番风味,staff 特别推介Japanese garlic salt 同埋 Smoked sea salt黎配牛扒,加左之后牛肉鲜味更加突出,味道丰富d🥩 side dish 方面就有cheese fries 同埋大啡菇,真系大满足🥰

-DESSERT-
甜品就有cinnamon pear tart 加rum raisin ice cream🍨 真系超大份😂 完全系食唔晒🙈 rum raisin ice cream 酒味唔算太重,可以解解腻👍🏻

整体黎讲,无论系环境定系食物我都觉得唔错,系性价比高嘅lunch set👍🏻