2023-04-05
生日当然要好好庆祝,带咗朋友嚟到尖沙咀呢间楼上omakase 店 @sushisakaru ~ 店内有少量吧枱座位可以同师傅近距离接触~ 仲有LED萤幕,不断转换风景相,彷如置身日本,非常靓😍 Dinner omakase 有16品的「Shen」($1280) 及19品「Hana」($1680),我地各点咗一set 品尝😋🍭毛蟹肉寒天 · 大虾 · 酸汁啫喱摆盘绝美,毛蟹大虾鲜甜,十分喜欢酸汁啫喱,是清新开胃的前菜❤️🍭海胆茶碗蒸第一次食有海胆嘅茶碗蒸!海胆唔苦,仲有带子喺底,啖啖都食到鲜味~ 🍭 春鱼 刺身配上辣根汁,轻轻火炙,口感鲜嫩,酸酸甜甜~ 🍭汁烧八爪鱼(「Hana」)19品限定,八爪鱼用刀拍淋咗,变得易咬,因为用酱汁浸过,食落甜甜地~ 🍭北寄贝未见过咁大嘅北寄贝😮 师傅精心摆盘,卖相一流~ 北寄贝亦用刀拍打,调味用上青柠汁,最底有水云,爽口酸甜~ 🍭北海道毛蟹 · 紫海胆 · 黑鱼子酱很美的一道菜~ 食落鲜味无穷,毛蟹钳大大只,伴有蟹醋及姜汁,夹埋一齐食更能提鲜~🍭𩽾𩾌鱼肝(「Hana」)19 品限定,𩽾𩾌鱼肝相当厚身大件,比起一般食开的口感较淋身同冇咁浓烈,友人超爱吃!🍭银
🍭毛蟹肉寒天 · 大虾 · 酸汁啫喱
🍭海胆茶碗蒸
🍭 春鱼
刺身配上辣根汁,轻轻火炙,口感鲜嫩,酸酸甜甜~
🍭汁烧八爪鱼(「Hana」)
🍭北寄贝
🍭北海道毛蟹 · 紫海胆 · 黑鱼子酱
🍭𩽾𩾌鱼肝(「Hana」)
🍭银鳕鱼西京烧
吃过数一数二好食嘅西京烧,银鳕鱼超级鲜嫩,鱼皮烧得脆口,平时唔食鱼皮嘅我都食晒!
🍭炸公鱼天妇罗
公鱼鱼肉似狮头鱼,肉质细嫩,无乜骨,可配盐同天妇罗汁~
🍭针鱼
上面放有姜蓉,淋身有少少爽口,姜蓉味出~
🍭伊左目
鱼皮用滚水焯过,食落鱼皮有烟韧感,鱼肉结实~
🍭金目鲷
上面摆有乌鱼子,有烧过表皮的香味~
🍭鸟贝
拍打后缩身更爽口~
🍭手钓池鱼
配姜蓉,鱼肉结实爽口~
🍭沙甸鱼/左口鱼
前者有口感,浓浓沙甸鱼味,又有啲酸酸地好开胃 / 左口鱼顶配鱼边,鱼边爽~
🍭富山白虾/牡丹虾
白虾顶配明太子粉及柚子,入口好重柚子味,之后就是白虾的鲜甜发细滑~ 牡丹虾上面放有虾膏,富鲜味~
🍭拖罗
同日本食嘅拖罗有得挥,鱼油好肥好香~
🍭马粪海胆
用上北海道新鲜马粪海胆,越鲜甜!
🍭鲭鱼卷
最顶有白醋昆布,内有葫芦瓜,酸酸地,又有紫苏叶香味~
🍭䲞鱼汤
鱼汤好鲜甜😍
🍭抹茶雪糕配士多啤梨
雪糕富抹茶味,士多啤梨🍓大粒香甜~