2024-02-09
是日立春!预订了The One 19楼的Harlan’s吃semi lunch buffet庆祝下(在搜寻的同时发现原来午餐一点都不昂贵,晚餐就另说了)不过可惜最近天气不似预期,最初想起佢个露天位置打下卡,点知大雾到连对面的大厦也看不见还好的是Harlan’s以落地大玻璃设计所以都有大量日光打照著,彩光度非常好Semi Lunch Buffet 时间由中午12时至下午4时 (L.O.: 3PM)时间也长,而且每位只是$298,超级抵!如果在星期一至四更买三送一,非常超值先拣一款主菜, 然后马上出去buffet corner拣野食噜新鲜沙律菜有3款, 混合沙律3-4款, harlan's出名的餐前包, 甜品7-8款, 巴马火腿蜜瓜, 自家制肝酱多士等等, 以semi-buffet嚟讲, 种类算系咁混合沙律和甜品我眼见在refill时会转换款式, 无咁闷行了一round,各样也拿了少许沙律我配咗苹果意大利香醋酱, 酸酸甜甜好开胃, 仲拎咗好多我最喜爱嘅芝麻叶, 好新鲜哈蜜瓜都好甜, 巴马火腿又唔会过咸, 好match另外有款以泰式调味嘅鸭胸芋丝沙律都好出色, 推介不过自家制肝酱多士,件多士
(在搜寻的同时发现原来午餐一点都不昂贵,晚餐就另说了) 不过可惜最近天气不似预期,最初想起佢个露天位置打下卡,点知大雾到连对面的大厦也看不见 还好的是Harlan’s以落地大玻璃设计
所以都有大量日光打照著,彩光度非常好
时间也长,而且每位只是$298,超级抵!
如果在星期一至四更买三送一,非常超值 先拣一款主菜, 然后马上出去buffet corner拣野食噜
新鲜沙律菜有3款, 混合沙律3-4款, harlan's出名的餐前包, 甜品7-8款, 巴马火腿蜜瓜, 自家制肝酱多士等等, 以semi-buffet嚟讲, 种类算系咁 混合沙律和 甜品我眼见在refill时会转换款式, 无咁闷 行了一round,各样也拿了少许
哈蜜瓜都好甜, 巴马火腿又唔会过咸, 好match
另外有款以泰式调味嘅鸭胸芋丝沙律都好出色, 推介
不过自家制肝酱多士,件多士就比较硬, 肝酱就正常发挥
慢食了第一round后, 我唔敢吃过多, 因为仲要留肚吃主菜和甜品 主菜我拣咗: 香煎比目鱼配小米饭 比目鱼啖啖肉, 外皮是煎到半脆, 面头仲加了点牛油果酱和柠檬汁之类的,
鱼质嫩得嚟唔会散乱又无骨, 好啱我呢d又钟意食鱼但又怕骨的人
配了小米沙律, 成个主菜都很健康! 而男友主菜是加了$100的美国顶级西冷牛扒 (Medium)
高级餐厅系唔同, 上菜的摆盘都特别精致, 粉嫩色的牛肉, 配上鲜橙色的甜南瓜茸, 即时添上色彩感。厨师预先平均切好三大件
我试了一少口, 牛扒很稔嫩, 就算唔点酱汁, 吃原汁原味已很出色 其实主菜的份量本人觉得刚好, 因为还有 甜品嘛
本人一向对朱古力都不是首选,所以感觉朱古力甜品是较甜
几款甜品全都吃下去,
个人最喜欢的是酸味味的柠檬挞和布甸
布甸细滑奶味浓
柠檬挞是比较酸,但挞皮一齐食,就中和了
其后我仲见到有人拎Maracons, 可见甜唔种类都会在refill 时转换
Semi buffet 是包含茶啡等基本饮品
Iced latte 是加了$20
热柠茶也是原壶上的,可以慢慢倾慢慢饮,放假就是hea 和chill