2024-01-25
圣诞临近,忙埋今个星期,今年我就收炉。所以特别想食好少少,毕竟生活的仪式感十分重要!今晚我地黎到主行高端食材,大师傅主理的日式铁板烧。餐厅位于The ONE 19楼,望住180度尖沙咀夜景,同时餐厅装修好有以前银座果d高级日本铁板烧餐厅果只,4个字 - 「紫醉金迷」今晚2个人叫左个$2480嘅铁板烧二人餐,每人千零蚊,一set由头食到甜品。大时大节同另一半庆祝,呢度真系好选择。无花果蟹肉沙律实而不华的前菜,鲜甜嘅无花果夹杂蟹肉嘅鲜嫩,味道层次分明,十分开胃。三文鱼籽伴海云醋海云醋系一道冲绳料理,其实醋渍一d海藻类嘅野,口感系十分滑身,酸酸甜甜。配上三文鱼籽,完全系大海的感觉。矶煮鲍鱼餐厅选用南非鲍,矶煮完全能够保留鲍鱼鲜味。慢煮令到鲍鱼口感唔会变韧,鲍鱼下方配以充分煨煮嘅大根,十分入味而冇渣。配上师傅特制,以鲍鱼肝同味醂造成的酱味都系果句,实而不华,满满内敛的细节。鹅肝呢个系朋友嘅MVP,我都好纠结,系鹅肝定牛好d呢?用铁板煎香鹅肝至微微焦香,软滑丰腴,满口鹅油香。仲要用牛油煎脆多士夹埋黎食,香到癫!仲要再加埋以黑蒜汁调出嘅酱去食,不论口感、味道嘅层次都系一绝!大虾先原味试一口师傅的功
无花果蟹肉沙律
三文鱼籽伴海云醋
矶煮鲍鱼
鹅肝
大虾
A4宫崎牛
黑松露和牛炒饭&樱花虾炒饭
黑松露和牛炒饭就系我想像中嘅野,我麻麻地黑松露,如果你喜欢黑松露你会喜欢呢个多d。但我仍然觉得佢今次系用料太靓,和牛铁板炒饭,都系用返d头头尾尾,脂肪位黎炒比较香口,呢个饭应该系食油香,而唔系再食靓肉的。
抹茶芝士蛋糕
甜品系一小块抹茶芝士蛋糕,系我最爱嘅New York
Cheesecake加抹茶抹茶 mousse,今餐已经好够份量,甜品轻尝就好!满足的一餐!