2018-02-26
早在上个月行过已经想试下,但又团年又开年咁,饭脚一直未得闲,终于系开工后黎试左啦,拣左食海鲜锅$198一位,唔到埋单都无留意系全包价,连酱料费、加一都无,即刻觉得抵左,哈哈,即刻去片睇下食左咩啦~先来两样餐前小食,酸辣豆角同凉拌土豆丝,辣辣地几开胃。酱料有葱蒜辣椒等,较特别系有姜蓉,正㖞。枱上提供干、湿纸巾,呢样一阵食海鲜好有用,因为要剥壳。下图系粥水汤底,未有米系入面㗎,同之前食嘅粥底边炉唔同,呢度个原理有啲似蒸海鲜锅个种。二人份量嘅蟹同虾,十分新鲜,啲虾跳左出黎几次。鲍鱼,蚌,两种蚬,班片,满满一大盘。自选五款食材,拣左响铃,墨鱼丸,韮菜饺,鱼片头,同鲜淮山,大众款式无乜惊喜,胜在几新鲜无雪味。虾同蟹超鲜甜,虾尤其正,大大只啖啖肉。蚌同蚬,爽口无砂,又系好正。鲍鱼弹牙,鱼肉嫩滑,无得弹。食完海鲜同其他食材就可以煲粥啦,哈哈,用返个煲冲满海鲜味嘅粥水,加入南瓜粒同芋头粒,粥胆,煲到淋哂再加埋咸菜葱花等,卖相虽然一般,但好香呀。极鲜甜,充满海鲜鲜味,又绵又滑劲正。食完仲有糖水送,笑左,第一次打边炉送红豆沙,又唔系上酒楼,哈哈。好味饱肚大满足,咁多新鲜海鲜食一啲都唔贵啦,虽然唔系放题,但
好味饱肚大满足,咁多新鲜海鲜食一啲都唔贵啦,虽然唔系放题,但都好够饱,如果真系咁大食,煲粥个阵可以要求店员比多啲粥胆整大煲啲㗎。
PS。店内只有三个店员,做到踢哂脚,睇见佢地都忙。