2023-09-15 418 浏览
Thu 14/9/2023 农历七月最后一日 微雨鬼月最后一日,都系趁日落前买个外卖返屋企,又可以睇醒白狮表演。行过路过见到呢间「系甩麻」。引起我嘅兴趣,原来系 麻甩系。….. “阿拉伯文、希伯来文都是从右向左书写的,据说这与古代人在石头上刻字有关,对于一般人来说,左手拿钎子,右手拿锤子,刻字的方向自然是从右向左的。”……佢嘅午餐,好在选择少 唔使烦。咁嘅价钱仲有嘢饮 系抵嘅。a la carte 就多好多嘢拣。猪牛羊鸡… 粉丝米粉乌冬饭 …. 大中细辣….. 即系车仔…试咗个 爆蒜腩肉饭。真系有啲特色,爆得好香口,微微嘅泡菜辣,掩盖猪里面唔应该有嘅味,啲肥位更加爽香。配搭子姜有心思,好解腬。炸饺子+沙律酱。火候啱啱好,脆香口,咬落爆汁。呢啲地方好少有甜品供应,呢度好难得有几款选择。越简单越考师傅,就试吓佢嘅冰冻腐竹蛋花糖水。另眼相看,够冻、腐竹味浓、微甜适中。最后拎住佢 Tiffany deep blue 嘅外卖袋,行返屋企程中吸引到唔少艳羡目光。
Thu 14/9/2023 农历七月最后一日 微雨

行过路过见到呢间「系甩麻」。引起我嘅兴趣,原来系 麻甩系。

佢嘅午餐,好在选择少 唔使烦。咁嘅价钱仲有嘢饮 系抵嘅。

炸饺子+沙律酱。火候啱啱好,脆香口,咬落爆汁。

2023-09-14
外卖自取