2021-03-26 174 浏览
和民都算系女仕们喜欢嘅日式餐厅,贪佢食物款式多,价钱亲民,又坐得舒服。唔经唔觉和民系香港都开左二十年啦,最近佢地推出左呢个20周年超值Omakase,网上预订嘅话只需$160就可以食到8道菜,非常超值。Omakase共有8度菜,包括前菜、刺身、寿司、帆立贝、炸鸡、炸牡蛎、汤同埋甜品。前菜:前菜系北海道芝士凯撒沙律,既新鲜又爽脆嘅罗马生菜,加入香口嘅烟肉同多士粒,配上芝士同沙律酱,感觉非常清新,真系令人越食越开胃。刺身:极尚中拖罗刺身:拖罗其实系吞拿鱼腩腹肉,脂肪比较多,不过既然出得去食饭都唔惊得咁多,入口真系有厚实油润嘅感觉,好有质感,味道非常鲜甜。寿司:寿司每人有八件,分别系日本帆立贝、极尚中拖罗、赤虾、三文鱼子、玉子、鳗鱼、鱼籽、三文鱼,整体卖相非常吸引。寿司饭采用日本珍珠米,饭嘅味道已经调配好, 寿司饭有醋香味,每一件寿司入口鲜甜肥美,一口一件,超满足,所以唔使点豉油已经好够味。玉子寿司甜甜地,入口刈海绵嘅质感、三文鱼子咸鲜爆汁,赤虾带点爽脆鲜甜,好好味。最值得一赞嘅系日本产帆立贝够厚身而且无雪味,入口嫩滑, 至于极尚中拖罗,除左厚切之外,油份相当十足,入口即溶,赞。牛油焗日本帆

Omakase共有8度菜,包括前菜、刺身寿司、帆立贝、炸鸡、炸牡蛎、汤同埋甜品

前菜:

刺身
极尚中拖罗刺身

寿司:

牛油焗日本帆立贝:
呢味菜都算系和民招牌菜之一,帆立贝加入牛油焗过后散发出阵阵香气,配上鲜柠汁食更加提升到佢嘅鲜味,伴碟仲有少少菇,整体味道都算夹。

和民自慢!香脆炸鸡
外层炸到金黄嘅鸡件,鸡肉软嫩多汁,令人一件接一件咁食过不停。

广岛县产!脆炸牡蛎:
广岛县产嘅蚝系即叫即炸,卖相呈金黄色,入口热辣辣仲好多汁,味道完全唔腥,炸粉唔算厚,吉列层相当好脆,好好味。

鲣鱼汤:
鲣鱼汤卖相奶白色,入口有香浓嘅鱼味,味道清甜。

和民农场!有机蕃薯迷你芭菲:
今晚嘅甜品系用来自和民农场出产嘅有机蕃薯整成嘅迷你芭菲。

芭菲卖相精致,有蕃薯、珍珠、雪糕同粟米片,整体味道非常夹,口感好有层次,非常丰富,为我地今晚嘅晚餐划上完美句号。