2021-03-08
早前有一间位于沙田既铁板烧餐厅人气急升,除左有多位youtuber介绍外,就连自己身边朋友都有试过,评价都系以「抵食」二字黎形容,咁我又点可以落后呢?! 电话预约果阵,职员告知只有12:00同14:00,其他时间要Walk-in,虽然系平日,但我紧系唔博啦,结果book左最早果轮。餐厅12点正开门,门口当时已经有少少人群,不过全部入得哂。店内地方其实几大,我坐卡位,所以觉得宽敞;除左餐板上既食物由职员送上外,饮品同甜品都要行去店尾攞,虽然唔远,但地板有d跣,唔远既路都变得唔想行。😥我地见加$40就有刺身,价钱唔贵,又可以食到油甘鱼、剑鱼、墨鱼、带子等13款刺身,每款食少少都围番条数!!可惜质素麻麻,可以话连日式放题质素都无……。第一round带子系甜,第二round开始就无味,真系后悔第一round点太少;甜虾试两round都唔甜、无味;泰虾配埋个无得输既泰汁,加上虾爽爽地,虽然食唔到虾味,但好过食甜虾。谂深层,餐厅主攻铁板烧咁嘛,刺身麻麻其实可以理解。我见好多食客都推介鹅肝,咁身为震店之宝既鹅肝,当然无令我地失望啦!! 鹅肝密密煎,上枱时热辣辣,虽然薄身d,但味道唔错。我同友人每人食
鹅肝密密煎,上枱时热辣辣,虽然薄身d,但味道唔错。我同友人每人食左两件,已经好够皮,因为真系太腻。
蚝—上枱就丑样d,不过味道都唔差,亦无怪味,好彩既话仲会有大粒蚝添!!
带子—本身以为烧过后,鲜味会浓缩d,但本身唔系靓货,所以鲜味唔太觉。
铁板虾—第一round完全冻既,连虾心都冻,岩岩开铺就上铁板冻虾,唔知放左几耐呢?! 之后几round终于变热,而且一上枱就闻到阵阵虾香~味道唔错
羊架—完全无羊味无肉味,入口只知食梗一旧肉,唔好味
西冷—呢个最好,煎到7-8成左右熟,入口Juicy,不过牛味就唔算好浓,但我地食得最多
龙利柳—肉质唔鞋
铁板炒饭—根本就系叮炒饭,d饭痴埋一旧,唔好讲镬气味,连炒饭应有既香味都无,浪费食物….
串烧类
串烧大葱—几好味,多汁,而且带少许甜味,食咁多肉,食番少少菜类有解腻效果。
鸡肾—入口货,细细粒,烧到太干
牛舌—厚肉,唔会太干太韧,但无乜味
烧腩串—虽然望落烧到焦左,但入口肉质会想像中咁干,呢个反而有惊喜
由于想食多d菜,所以点左个牛肉锅,但我就觉得无论系肉既色泽定味道,都似猪肉多过牛肉🤔,结果除左肉片外,所有菜都比我食哂。
饮品&甜品方面,餐厅提供多款汽水、细樽装茶、友人中意既乐天柠檬茶…..雀巢朱古力、芒果、云尼拿雪糕、芋味雪米糍
整体食物同我想像有出入,值得推介既系鹅肝、铁板虾、铁板西冷、铁板蚝、烧大葱、烧腩串、炸薯紫芝心丸。如果比我再拣多次,我一定唔会加刺身。