2009-08-23 15 浏览
星期日,阳光大量供应,唔去沙滩日光浴,睇楼都系一个唔错嘅节目。也是与铁脚J及madam同行,于大坑道一带活动。倦极,回到浣沙街附近,就在街角发现一间café 仔,便入内歇一歇。大约在下午五时钟,晚市未开始,人流不多。坐在店内唯一嘅梳化座位,闲适地望一望街外人嘅种种,是一件赏心乐事。笔者叫了一杯特饮 - 蜜桃荔枝梳打($38),味道只是一般嘅蜜桃梳打,加几粒荔枝肉,但胜在够冻,在炎热嘅夏日,有效驱除暑气。行得耐,大家都有肚空空嘅感觉,所以点了数款小食:虾沙律($58)用了几只瘦瘦嘅虾肉,卖相并不吸引,但蔬菜嘅款式胜在够多(可惜冇火箭菜);焗酿蘑菇($26)虽用了芝士、碎烟肉等浓味馅料,但味道不知何故比较淡,而且香气也微弱;水牛城辣鸡翼($48)比较硬身,不过酸辣度调较得宜,吃完很开胃。埋单共银二百八十九蚊,平均每人七十二蚊。迟来嘅下午茶,价钱系少少意料之外嘅高,不过坐得舒服,算是值回票价。

蜜桃荔枝梳打
虾沙律