2016-12-30
2016年仲有2日便正式划上句号,今日系今年上班最后一天,适逢朋友去完旅行拎手信比我顺便食个lunch,就同佢黎左ABC嘞!ABC开业已经好几年,我都帮衬过几次,当初标榜系酒店级大厨上到黎街市开业,菜式亦够特别(系呢头黎讲),唔睇环境以为自己真系去左高级餐厅开餐所以每逢午餐时间都好受欢迎!是日餐牌,有5款不同选择,其实日日都系差不多,以前叫一个餐未必够好饱,可以系份量岩岩好,于是今日2个"女"人叫3个餐A餐- 好多呑拿鱼肉,配上浓浓的芝士,入口好creamy,味道刚好,感觉不会太"溜"。E餐- 好有层次感,面层芝士,跟著流心蛋,咸三文鱼,松软面包;一切开蛋黄汁已经漏哂出黎,我最钟意将d面包索哂d蛋汁一齐食,蛋同面包都比较淡口,配上咸咸地既三文鱼就恰到好处了B餐-饼底又薄又脆,配上什菌芝士一齐焗,面层仲晒左幼盐同芝士粉,不过因为全部都系茵,我呢d食肉兽就麻麻地了
ABC开业已经好几年,我都帮衬过几次,当初标榜系酒店级大厨上到黎街市开业,菜式亦够特别(系呢头黎讲),唔睇环境以为自己真系去左高级餐厅开餐所以每逢午餐时间都好受欢迎! 是日餐牌,有5款不同选择,其实日日都系差不多,以前叫一个餐未必够好饱,可以系份量岩岩好,于是今日2个"女"人叫3个餐 A餐- 好多呑拿鱼肉,配上浓浓的芝士,入口好creamy,味道刚好,感觉不会太"溜"。 E餐- 好有层次感,面层芝士,跟著流心蛋,咸三文鱼,松软面包;一切开蛋黄汁已经漏哂出黎,我最钟意将d面包索哂d蛋汁一齐食,蛋同面包都比较淡口,配上咸咸地既三文鱼就恰到好处了 B餐-饼底又薄又脆,配上什菌芝士一齐焗,面层仲晒左幼盐同芝士粉,不过因为全部都系茵,我呢d食肉兽就麻麻地了