2021-01-30
去铜锣湾必定会知道希云街系小店云集,愈开愈多间,卧虎藏龙好几间都好高质㗎!去到其中呢间Sleepless见到熟悉嘅拉花咖啡,前身Cafe R&C几年前都光顾过,三眼仔抹茶latte令人印象深刻啊!今次去前见到佢地更有人气动画炭治郎嘅latte art但一问先知原来要早几日预留㗎!真可惜,下次嚟前一定要预留咗先!前菜我地点咗Grilled chicken salad,估唔到一份都好大,我钟意食沙律就啱晒啦。而烤鸡份量都多,每块都大大块,食落几滑、调味又刚刚好。上面仲有3块牛油香草多士,脆身香口,其实想轻食嘅话点一份两个女仔食都够啊!但我地咁大食当然要点埋主食—厨师推介忌廉蟹肉蟹籽扁意粉。蟹肉蟹籽嘅份量无欺场,虽然只系放系面头但食起来每条都挂到配料㗎。忌廉唔会落得太重手所以食落都唔会太腻。当然要讲讲亮点latte art,我地拣咗Hojicha latte,卡通系千与千寻无脸男,上面写住2021,心里许愿2021 please be good to us!Latte味道好对我胃口,可能系用咗全脂奶嘅关系,奶味好够、焙茶味亦相当浓郁,曾经系其他cafe饮过好淡味嘅latte经历唔太好,所以饮
但我地咁大食当然要点埋主食— 厨师推介忌廉蟹肉蟹籽扁意粉。