2022-09-15 90 浏览
新记系我心目中最好味嘅鱼蛋!实肉弹牙、有鱼味、咖哩汁够辣(但有点油腻)呢个鱼蛋档嘅老板我真系睇住佢大架!😌 哥仔响北角码头投注站门口由车仔档开始做,当年佢系长头发,成个风云里面嘅聂风(郑伊健)咁嘅款架! 🧔🏻‍♀️ 我估佢 16、17岁,而我就 8、9岁。上到中学,有一日我放学同同学买咗六串鱼蛋去球场边食边倾心事,话咁快就食晒六串要 encore。我同哥仔讲:「我要多六串,你送一粒俾我啦!」佢谂咗一秒就爽快答:「好啦」当时我只系想佢送一粒鱼蛋俾我,佢竟然系每串加多一粒!哈哈,哥仔好大方呀!之后佢个车仔档消失咗十几年,近年发现佢入咗舖,开心死我。 而家我时不时会返去探吓佢,一解「鱼蛋之思」。今天(2022年9月15日)发现新记无做了,希望哥哥同佢妈妈身体健康、生活愉快,有机会再见。#咖哩鱼蛋#新记鱼蛋牛什#长发哥仔这档咖哩鱼蛋由我十几岁开始食
新记系我心目中最好味嘅鱼蛋!

实肉弹牙、有鱼味、咖哩汁够辣(但有点油腻)

呢个鱼蛋档嘅老板我真系睇住佢大架!😌

#咖哩鱼蛋