2017-10-01
真系好耐无踏足过深水埗,见近期报章介绍呢间康瑞甜品,讲到系咁多间芋圆店中最好食,食饱饭就黎试一试,8点几黎到好彩唔使等位。门口感觉带点古色古香,行前小小仲有个洗手盘可以洗手,好贴心😆行到热辣辣,好彩冷气够晒冻,感觉干净企理,坐得舒服。糖水款式唔算多,都系芋圆为主打,配中式糖水,价钱廿零蚊好亲民。首先梗系叫番个最受欢迎嘅特式仙草百配, 25蚊黎讲真系超级抵!!!!!!!!!!👍🏻✨入边劲多料,有芋圆,地瓜圆、仙草、黑珍珠、 薏米、 小丸子、西米同红豆,口感够晒丰富!!最钟意佢个甜度适中, 虽然叫冻~但又唔会好冻~感觉好养身~✨芋圆,地瓜圆 : 口感烟韧但唔会过硬, 食到淡淡既芋头同地瓜味。个人觉得地瓜味比较出D~ 不过食落无乜甜味~我觉得可以稍加甜度。✨小丸子,黑珍珠: 我觉得呢两款淋身D,入味d,咬落甜甜地, 好食过芋圆✨仙草: 仙草系一片片,份量好多好滑,配埋红豆唔错椰汁西米露($25)配芋圆,地瓜圆,小丸子✨同样系25 蚊,但系呢个明显无咁抵食, 因为真系得以上三款配料。✨可能食完上边个红豆比较甜~呢个椰汁味感觉有D平淡, 如果比我拣我一定会拣番食仙草百配✨不过仙草百配D 料实在太
最钟意佢个甜度适中, 虽然叫冻~但又唔会好冻~感觉好养身~
✨仙草: 仙草系一片片,份量好多好滑,配埋红豆唔错
✨不过仙草百配D 料实在太多, 一碗真系食唔晒。如果好似我咁消化力弱, 我觉得另一碗剩系斋叫糖水, share食就够喇,仲可以悭多5蚊😂