2021-08-22
喺牛扒群见到有人介绍 FRITES 逢星期一有steaknight 安格斯西冷任!价钱唔贵,位位$295+10% ,全晚可以任食西冷!第一碟会有埋薯条,之后如果想再加,好似+$30。不过相信唔会有人再另外加⋯因为第一碟薯条嘅份量已经好多⋯再加应该食唔到牛扒⋯我嘅记录系全晚一共食咗3块,朋友就由1.5-6块不等⋯另外,我地仲叫咗佢地比较出名嘅青口锅、心太软同每人一杯饮品~因为全晚净系食扒,感觉真系有啲太单调!第1块先试一试Medium Rare~但感觉有啲过老,边位食落都几嚡⋯加上扒入面有筋,肉味唔重,所以都几失望⋯第2块就试一试Rare⋯外表比第一块好好多,成块扒睇落饱满好多!肉味其实都系一样唔算浓,但起码食落肉质比较软腍咬得开⋯第3块同样选Rare!但今次比上一块老一啲,但点都比第一块Medium Rare好⋯整体嚟讲⋯啲扒嘅质素比较参差⋯每次都要睇你好唔好彩,派到边块⋯因为有朋友食到一块有劲多筋,咬都咬唔开⋯就牛扒方面⋯真系好一般⋯不过都明一分钱一分货,可以食得比较生同肚容量够大,都可以不妨一试,唯几十蚊块扒无乜要求⋯但如果好似我其中一位朋友,食得块半⋯叫下其他野食同饮品,唯返$5
但如果好似我其中一位朋友,食得块半⋯叫下其他野食同饮品,唯返$500/位⋯就真系建议去其他地方散叫喇⋯
酒精类饮品平均每杯$100。整体味道都唔错,当日有一杯比较难忘嘅系Wake me up,饮落去咖啡味超浓,配上淡淡酒香,唔错!
甜品方面,餐厅会主动问需唔需要写字,如果有人生日,送嚟嘅时候,会有几位侍应嚟唱生日歌,气氛好好~
📍📍📍📍📍📍📍📍
FRITES Belgium on Tap (曦峦)
铜锣湾希云街38号曦峦地下1号舖