2015-07-31
食得肉太多,系时候食下素。父母知道素食一家前排易手,转左新老板,所以拣左近旺角既素食一家。约7时入座,点菜期间,人客开始入黎,过左阵就坐满晒。菜牌既相影得好靓,好吸引。上菜时,D送同张相差唔多,完全冇呃人。健谈既老板好好,佢介绍左几样送俾我地。第一样就系芋头煲,好香椰香味,D芋头好林,个汁一D都唔肥腻,同茶餐厅或茶楼既芋头煲争好远。Li个煲味道完全唔觉有味精,少盬少糖,完完全全系食材本身既味。第二样系莲藕饼,炸得香脆,热辣辣上枱。同个煲一样,完全唔会食到满口油。第三样系烧饼,根本同日式餐厅食既冇分法。唯一唔同就系日式餐厅粉浆太多,li度就以菜为主,所以食落啖啖菜,又系少油少盐,好健康。第四样系鸡丝炒金边粉。Li样就味道唔错,又系少油少盐,D鸡丝真系几似平日食开既真鸡丝。LI度既甜品真系异常出色,一定要试,就算饱都系咁话。师傅刀工好犀利,可以将个豆腐切到幼,好似朵菊花。味道唔太甜,不过姜味多D会好D,记得要趁热饮。2件饼都咁好食。妈妈好怕食Cheesecake,怕佢阵骚味。但2件饼一d都唔骚,出奇地好食。我同妈妈钟意食Apple crumble多D,钟意有D果肉食下,又唔甜。爸爸就钟意另
健谈既老板好好,佢介绍左几样送俾我地。
题外话/补充资料:
味道一流,健康,我估佢D茶应该系麦茶,好好味
但𩠌菜既分量可再多D,一系就平留少少,咁就VERY GOOD