同事好钟意揾高质素嘅地方食串烧,有朋友介绍位于中环一条隐世小街的鸟世一,大厨拥有超过30年烹调日菜经验,今晚佢就话同我过去试吓!店内地方唔算大,胜在好有日本feel,店中间有个开放式烤炉,坐吧枱就可以近距离欣赏大厨烧烤嘅厨艺,主打泡制鸡肉的不同部位,是日式烤鸡肉串爱好者的好去处。点好食物侍应会拎比客人睇吓,又可以打咭!食物都好新鲜,之后交比大厨用日本备长炭去火烧。备长炭令串烧带有碳香味,而碳高温更令食物外香内软。鸡翼分两种:中段鸡翼和两节鸡翼,用备长炭火炭生烧出嚟嘅鸡翼系唔同啲,好香好入味,皮脆肉嫩。鸡颈皮:脆口弹牙。食落唔会有油腻感。银鳕鱼:烧好后的银鳕鱼表面金黄,鱼肉带有鱼油的香味,肉质鲜嫩滑溜。鹿儿岛黑豚五花腩:猪五花部位油脂丰富,鲜美爽口,肉质紧致多汁。鳗鱼饭:鳗鱼用上高质厚身白鳝,用炭烧至外层呈香脆感,鱼油和肉汁都封存起来,一口咬下鲜味立即爆破而出,鱼脂甘香,鱼肉弹牙爽口,加上鳗鱼汁十分滋味。

鸡颈皮:脆口弹牙。食落唔会有油腻感。