2021-09-29 5877 浏览
好难打得通电话,尽量去试,总会成功。一间小店,开业4年多,餐牌冇加过价。。。前菜系慕茸加菠菜,加上酱油,清新非常。到茶碗蒸,都系慕茸蒸蛋,蒸蛋真系非常合格,好滑又弹。今日好彩,有北海道生蚝,生蚝肥大肉厚,海水味唔重,但非常鲜嫩肥美多汁又甜。到剧肉,一块近江A4牛,夹开慢慢食,先咩都唔好搅,就咁放入口,系开心到唔想出声同讲嘢,油脂分泌喺口入面卷起风浪。再夹件去沾蛋液,蛋液令到牛肉更加滑。最后夹埋白饭一齐食,饭粒沾上牛油,令原本巳经好香嘅米,加上色彩。食吓肉,食吓菜,菜都用烧过嘅牛留低嘅油煮,令到蔬菜重生一样,肩肉就有啲咬口,都带少少筋,牛味浓过西冷。如是者一牛一菜,都巳经饱饱哋,再嚟个滑蛋牛炒饭,我要少饭丫唔该。放近江牛肉粒落去,炒两吓落蛋,炒两吓落埋饭,非常专业,饭粒沾满蛋、牛油,一匙羹仔放入口,好食到唔想咁快吞落肚呀。面豉汤就带点酸酸哋嘅味道,我冇留意听侍应讲系咩。最后我食柚子雪糕,饮热柠水。坐Bar枱,厨师好专业、细心讲解。侍应清枱倒啤酒跟得足。最重要系摆位,日本人攞位筷子系打横放架。去日本超级市场,买碗近江牛肉饭都要二百几,小店有咁高质素,唔怪得咁难订位。
好难打得通电话
,尽量去试
,总会成功

一间小店,开业4年多,餐牌冇加过价
。。。
前菜系慕茸加菠菜,加上酱油,清新非常

到茶碗蒸,都系慕茸蒸蛋,蒸蛋真系非常合格,好滑又弹

今日好彩,有北海道生蚝
,生蚝肥大肉厚,海水味唔重,但非常鲜嫩肥美多汁又甜

再夹件去沾蛋液,蛋液令到牛肉更加滑

食吓肉,食吓菜,菜都用烧过嘅牛留低嘅油煮,令到蔬菜重生一样

肩肉就有啲咬口,都带少少筋,牛味浓过西冷

如是者一牛一菜,都巳经饱饱哋,再嚟个滑蛋牛炒饭
,我要少饭丫唔该
。放近江牛肉粒落去,炒两吓落蛋,炒两吓落埋饭,非常专业
,饭粒沾满蛋、牛油,一匙羹仔放入口
,好食到唔想咁快吞落肚呀

面豉汤就带点酸酸哋嘅味道,我冇留意听侍应讲系咩

最后我食柚子雪糕,饮热柠水

坐Bar枱,厨师好专业、细心讲解

侍应清枱倒啤酒跟得足

最重要系摆位
,日本人攞位筷子系打横放架

去日本超级市场,买碗近江牛肉饭都要二百几
,小店有咁高质素
,唔怪得咁难订位