2017-05-31 1852 浏览
4样𩠌逐样讲地狱七重天花枝辣嘅头盘,薄切花枝片配好多种唔同嘅辣香料,原本以为会好辣,食落又唔觉,反而感觉到一种清新,落单时服务员强调加左墨西哥辣椒,话好珍贵,总共七种唔同辣香料,虽然我唔识咩系墨西哥辣椒,但确实系辣中带香,亦会啖啖都食到相似但不相同嘅辣味,而且花枝片亦高质兼弹牙,very good。水煮海班球乌冬第一眼望落去嘅感觉就系哗驶唔驶咁多旧鱼,份量真系好足,估唔到会多成咁。而一般水煮鱼要好食其实都要预先煎一煎,即系传说中嘅水煮油封,所以会比起清蒸更惹味,咁呢碟水煮鱼嘅鱼肉都仍然几结实,有味得来亦有口感,亦冇遮到鱼嘅鲜味,非常唔错,而且用嘅乌冬底都几弹牙,成碟都好有水准。香茅脆皮炸子鸡讲卖相,绝对一流!至于味道其实都几有新鲜感,但以我对香茅冇特别好感来讲,OK好味,不过最想知系佢点样整到D香茅入到鸡入面,真系唔知佢点腌得咁入味,讲返只鸡,煮功到家,外脆内嫩,好过普通酒楼何止两级,配香茅绝对系一个好嘅尝试,至少热爱香茅嘅朋友唔需要再不停食香茅猪扒!香菌海虾墨鱼面超正嘅墨鱼面!一般食墨鱼面都预左好咸,但呢个唔同,有墨汁香,咸淡适中,好弹牙!近一年内食过嘅墨鱼面之中呢个最高质,反而牛肝
4样𩠌逐样讲

地狱七重天花枝
地狱七重天花枝3

水煮海班球乌冬
水煮海班球鸟冬

香菌海虾墨鱼面
超正嘅墨鱼面!一般食墨鱼面都预左好咸,但呢个唔同,有墨汁香,咸淡适中,好弹牙!近一年内食过嘅墨鱼面之中呢个最高质,反而牛肝菌汁变左配角,汁好浓、好重味、但唔算杰,都几易捞埋D面条一齐食,其实己经十分惹味,但D墨鱼面无论味道抑或口感都实在太正!做唔到主角!
香菌海虾墨鱼面

中环来讲算抵食,高质系重点,创意同特别都要加分,有机会系会再去。
2017-05-27
地狱七重天花枝3