2024-06-21
⬜位于荃湾荃昌中心昌宁商场(荃丰/饺子屋𠮶串商场)地下嘅留白,一向系我爱店之一💛推介过好多朋友嚟食,全部都冇失望。呢度大部份菜式我都试过,最推荐嘅咸食系🐟烟熏三文鱼bagel🥯,$55,份量十足,啲烟三文鱼多到飞哂出嚟,配上忌廉芝士⬜、波菜🥗同蕃茄,经典嘅美味😋店长每日从面包厂订制独特配方新鲜Bagel🥯表面有罂粟籽,增强口感。餐厅提供三款甜品,分别系“蛋”🍳、“蕉”🍌同“石”🪨,三款都系充满玩味嘅甜品,每一款都会带畀食客惊喜。当中我最最最最最推介嘅系🍌“蕉”,$55,上半段嘅蕉肉🍌系真系蕉,表面有烧过脆卜卜嘅焦糖。下半段🍌蕉皮部份其实系香蕉味白朱古力脆皮包住云尼拿雪糕(aka凤仙)。旁边再有🍫朱古力crepe,上面洒上威化饼碎。另外,再有朱古力脆脆粒件酸味味嘅小红梅同橙皮碎,解腻开胃,令整个甜品酸甜平衡。呢个甜品嘅复杂程度同层次感真系酒店级质素,但呢度$55仲要免加一就食到,而且食咗好多年质素依然保持得好好,不得不爱🤍