2017-10-06 2486 浏览
爸爸60大寿 搞尽脑汁谂边度食 揾左好几间港岛区既中餐馆 终于决左左「李公馆」本身系waitlist既我 好好彩获得订座确认 电话订座既时候会问你需唔需要预留特别菜色 我话我上网睇下再覆佢 其实我好多野想试 所以要谂真d到底食咩 最终留左「冰镇咕噜肉普通版」、「寿包半打」、「茶熏鸡」🐔六个人有两碟前菜 都几大碟 一碟系花生 一碟系辣味芽菜 预订三个菜点够我地六个大胃王 最终点左8个菜饮个杏汁猪肺汤热下身先 鸡脚煲到好淋 应该真系老火汤 猪肺都无异味 👍🏻汤系奶白色既 岩岩好分哂六个人预订菜「茶熏鸡半只」老实说茶熏唔算出 但胜在个鸡超滑 唔会干争争 鸡皮都够哂脆呢个就系店员推介既花雕蒸花甲 只只都好大只 无沙 花雕蒸 无其他既调味 所以食得出鲜味呢个蟹肉蛋白米通 又系好似必点 所以就试下佢啦 有8旧 够分有凸 呢个味道就比较淡 如果再浓d就更好姜汁炸鲜奶 我最爱炸鲜奶唔多地方有得食 贵都要点啊!$108相比起其他野系偏贵 不过千金难买心头好 点沙糖食是常识吧 不过唔点先食到姜汁味 上网睇笼仔蒸饭评分好高 一于就试下啦 唔讲只蟹咩味 因为我皮肤唔好 所以无食 但系个糯米饭好食到唔识形容

六个人有两碟前菜 都几大碟 一碟系花生 一碟系辣味芽菜

预订三个菜点够我地六个大胃王 最终点左8个菜

杏汁猪肺汤

蟹粉蛋白米通

姜汁炸鲜奶 我最爱
姜汁炸鲜奶

上网睇笼仔蒸饭评分好高 一于就试下啦 唔讲只蟹咩味 因为我皮肤唔好 所以无食 但系个糯米饭好食到唔识形容 我地六个人讲左18次好好食 姐系平均每人三次 因为重要既事要讲三次
个糯米饭吸收哂蒜味 饭质又好适中 唔会太硬
笼仔蟹糯米饭

煎莲藕饼 排成井型 好似层层叠咁 唔知我拎底果旧先会点呢😂呢个唔系我预期中既口感 我以为系好似芋头砖咁粉粉地 原来大错特错 呢个系弹牙既 系鱼肉加莲藕 我唔太喜欢食鱼肉 所以都系食左一旧试下就算 食到有莲藕粒系爽既

重头戏「冰镇咕噜肉普通版」$188 我电话预留左
黎到想转做特别版 系唔成功既 因为系预订菜式 不过唔紧要啦 普通同特别版 我相信味道系一样既 只系特别版有灯 影相会吸晴d姐 但呢个上到枱个个都争住影 📸 第一旧未够冻 所以我地捞多几下 等多阵先食就好好多 呢个无平时既咕噜肉咁酸 仲多左阵甜味

冰镇咕噜肉

大寿有咩理由唔食寿包 $72半打 系紫薯 !仲以为呢类中菜馆得最传统既豆沙或者麻蓉 不过爸爸就表示都系传统好食d 因为佢觉得唔够甜
紫薯寿包

呢个甜品一人一碗 鲜奶炖桃胶 听到个名都觉得好补好滋润