打边炉冇分四季,一年到晚相约几个老友出嚟吹水实系有人会提议打边炉,贪佢坐得耐,渌渌下啲嘢唔会冻,今晚约咗几个老友出嚟聚一聚,约响呢间尖沙咀616食肥牛火锅。以我奄Jim大少黎讲,打边炉梗系要食肥牛啦,但潮流你下野已经食到好刁钻,唔系净系叫碟肥牛甘简单,而家点菜系要以牛嘅部位你点,今晚响呢间火锅店真系令我大开眼界,食尽唔通牛嘅部位。位于赫德道the Hart 1楼好易揾,一入去感觉好舒服以木色为横装,感觉己有格调,一开门就见到几筒酿制啤酒嘅大统,原来呢度已自制手工啤为名,啱晒我哋呢啲老友鬼鬼叹下啤酒吹下水。呢度嘅服务员招呼几周度,先主动介绍唔同牛嘅部位同埋口感味道,食嘢其间又会主动埋嚟加汤收碟,服务真系唔错。服务员介绍咗比我地知道唔同区嘅部位后,我哋就用部iPad自助下单,616主打食楼,有重点推介、特色推介、同埋罕有推介,有机种类都有廿几30款,完全满足晒爱牛者,其他配菜选择不多,但都OK嘅打边炉主要都系食肥牛嘅!店长推介青花椒汤底配牛骨汤,青花椒香味扑鼻,少少辣,汤底唔会油浸咁,值得一试,牛骨汤已香浓牛骨做汤底,够牛骨仲黐住啲牛肉,非常之香淋!必食推介系牛朴肉,即系牛颈脊,雪花分明,

必食推介系牛朴肉,即系牛颈脊,雪花分明,肉味浓厚,呢个系必点。

我个人几钟意食匙柄呢个部位,我之前都未听过㖞,原来系牛下肩胛肉,非常淋滑。

仲有叫咗金花趾,系牛后肌腱中心位置,特别有咬口劲弹牙,之前都未食过呢个部位啊!

食到咁上下我哋又点左全消,呢度嘅牛舌全消好正,一定要试吓,好爽口,配埋呢杯手工啤简直系Perfect match!

呢度嘅手工啤有好特别嘅名,我叫左呢杯「这些机会不是属于我的」,酒味唔浓厚,有花香,非常易入口,啱晒想饮少少酒嘅女士!

呢间铺头去到八点几都几多人架,可能系尖沙咀旺区,越夜越多人,记住一定要book位啊,下次可以带埋女朋友坐Window seat!

麦子手工啤
牛朴肉