-人生第一次写食评-背景:上网见到时代广场附近一间泰国餐厅做紧$68蚊下午茶1.5小时任食,结果刚才同屋企人去食,发现餐厅有超多问题:1)Etiquette 超差,待应边行边将餐牌掉在枱上,做任何动作前不预先告知客人2)第一round 点嘅牛油鸡翼一只分两旧,外貌奇怪,但第二round居然靓好多,感觉上第一round俾差d嘅嘢食客人,务求食饱佢地个肚,服务水准不一致3)食咗九个字(三点开始放人入去,但我walk-in要排到三点三,三点九开始要last order,其实只系食咗半个钟)已经要全场五分钟内last order,并在落单时表明牛肉串烧同春卷卖哂(但佢成个order list只系得十様八様野),我地唯有改其他串烧。一直等,侍应从来冇主动通知所有串烧卖哂,直至我地催促!4)因为食物供应管理差,客人积存大量怨气,侍应不断接到投诉5)侍应语气差到极点,就算字眼上冇闹过客人,但语气带呼喝成份,甚至连打电话黎想订枱嘅客,都遭受不客气态度对待 6)屋企人忍唔住想投诉,俾我㩒住佢,因为我唔想益咗佢,反正我以后唔会再黎。结果埋单时屋企人都系忍唔住讲咗句「你都系唔适合做老板」,结果「老板」超级面
-人生第一次写食评-
4)因为食物供应管理差,客人积存大量怨气,侍应不断接到投诉
6)屋企人忍唔住想投诉,俾我㩒住佢,因为我唔想益咗佢,反正我以后唔会再黎。结果埋单时屋企人都系忍唔住讲咗句「你都系唔适合做老板」,结果「老板」超级面黑,最后找钱连多谢都冇讲。
讲真,你真系要多谢一个会投诉嘅客人,因为佢会讲俾你知公司/你嘅真正问题所在。如果投诉能妥善处理,客人将会变得更忠心。选择沈默嘅客人,永远唔会再帮衬之余,亦会叫身边人唔好再去,更甚嘅系,到执笠果刻你都唔会知道可改进嘅地方!