2021-12-25
好靓o既居酒屋,铺头唔大间,一边d 双人台张凳用上玩味又醒目o既黑金色巨型骰仔,背后o既墙身摆o左多个达摩做装饰,又贴上日式海报,充满格调。而另一边,则系挂满灯笼o既bar 台位,令人联想到关东煮d 车仔档,然后o系另一个corner 尚有一个和室,净系环境已经加足分~都唔系间间居酒屋都肯做午餐,呢间绝对抵食,有set lunch,一个定食连沙律、前菜、茶碗蒸、味噌汤同餐饮,$70 几$80 都有好几个选择,仲唔使加一!就算我想食好d,叫呢个太郎御寿司八贯+迷你豚骨叉烧乌冬定食,都只系$138!沙律同味噌汤都系standard o野,而o个个前菜就系一客绿色o既海带芽,食落爽口富芝麻香。茶碗蒸有住滑滑的蛋,里面酿o左蟹柳,佢精妙在于调过味,唔系斋玉子咁寡,巧巧味呀!d 寿司当中最矜贵当然就系海胆军舰、蟹肉蟹膏味噌军舰、大吞拿鱼腩寿司同埋三文鱼籽军舰。o个几旧军舰寿司各自有只特别造型o既小碟,甚有气势,d 海胆非常鲜味,蟹肉肉嫩唔干身,搭上creamy 味浓o既蟹膏简直就系perfect match。三文鱼籽一昧咸咸o既爆浆口感,而块大吞拿鱼腩呈深红色,软滑得o黎入口即溶!其他o既时令寿
其他o既时令寿司也绝不滥竽充数,三文鱼厚身,油份好高,帆立贝大粒冰滑,另外仲有深海池鱼同油甘鱼各一,呢个价钱有咁o既质素真系超晒班呀救命……仲未计个乌冬,虽然系迷你版,但系块豚骨叉烧真系烧得好香,令人流晒口水!
仲未够﹖跟呢d 定食可以追加刺身或者天妇罗小食,平平地加碟甘虾刺身($28/3 匹),咬起o黎带点起胶o个只浆口口感,也很唔错。个餐已跟柠茶/咖啡,或者好似我咁叫杯柚子梳打(加$10),成餐饭就更完满了~