2022-11-10
📍锦锦系一间二十多年嘅老铺,当年香港经济起飞,好多日本人黎香港,住喺黄埔一带,所以当年尖沙咀有好多日本餐厅,香港经济时高时低,锦咁多年黎依然屹立不倒一定有佢嘅原因!听说老板系冲绳人,难怪每次帮衬店内八成都系日本人,感觉置身于日本🇯🇵呢part环境分已经有分加🤪(香港人同日本人嘅比例系2:8)〰️鸟コース saecal chicken Couse $470(前菜、12样串烧、沙律、饭、汤、渍物)每次嚟我都系嗌呢个set,(呢个set系冇牛)全鸡宴,再加啲蔬菜咁🥬⚪️鸡肉葱:表面有浸烧汁,肉质嫩滑唔柴⚪️鸡软骨:正常水准⚪️紫苏叶鸡肉卷 :我唔食紫苏叶讲唔到啲咩, 但系食到最后隔篱枱啲日本人一行5人都encore呢串鸡,应该好好味!⚪️鸡肾:正常水准⚪️鸡尾:一开头知系patpat位谂住唔食,食完好幸庆自己最后有食到(可能系鸡肉最好食嘅部份😂)⚪️免治鸡肉肠:我谂系我喺香港食过咁多日本餐厅入面最好食嘅免治鸡肉肠🥹鸡软骨同肉嘅比例刚刚好,鸡软骨嘅大细亦刚刚好,咬落唔会好突兀。味道无法用文字形容,大家去试完就明😂我当日食左三串,好食到停唔到🥹⚪️大葱、西椒、洋葱、冬菇同青椒仔均正常偏高水平⚪️鳗鱼可以
锦系一间二十多年嘅老铺,当年香港经济起飞,
好多日本人黎香港,住喺黄埔一带,
所以当年尖沙咀有好多日本餐厅,香港经济时高时低,
锦咁多年黎依然屹立不倒一定有佢嘅原因!
听说老板系冲绳人,难怪每次帮衬店内八成都系日本人,
感觉置身于日本🇯🇵呢part环境分已经有分加🤪
(香港人同日本人嘅比例系2:8)
(前菜、12样串烧、沙律、饭、汤、渍物)
每次嚟我都系嗌呢个set,(呢个set系冇牛)
全鸡宴,再加啲蔬菜咁🥬
⚪️鸡肉葱:表面有浸烧汁,肉质嫩滑唔柴
⚪️鸡软骨:正常水准
⚪️紫苏叶鸡肉卷 :我唔食紫苏叶讲唔到啲咩,
⚪️鸡肾:正常水准
⚪️免治鸡肉肠:我谂系我喺香港食过咁多日本
餐厅入面最好食嘅免治鸡肉肠🥹
味道无法用文字形容,大家去试完就明😂
我当日食左三串,好食到停唔到🥹
⚪️大葱、西椒、洋葱、冬菇同青椒仔均正常偏高水平
⚪️鳗鱼可以特别讲下,上菜时睇得出刚刚烧起,鳗鱼身仲有啲细嘅泡泡,
由于唔系平时啲急冻鳗鱼,味道方面同平时食到嘅鳗鱼极之唔同,
作为一个唔食鳗鱼嘅人当日我清晒两大旧鳗鱼🤣
必追加:
🦪生蚝次次黎食到好新鲜,一定配上酸汁食!
🍛咖哩乌冬:必嗌!!!咖哩汁非常浓郁,感觉加多两碗水再煮都冇问题😂
上次食见到啲日本人食前会加少少七味粉,我跟住试,又真系几惹味!