2023-07-23 1114 浏览
临近八号风球嘅夜晚,见到外出嘅人都逐渐减少,但系我食好嘢嘅心情一啲都冇减少。今次到访30层楼高嘅西餐厅《Zeng》,餐厅型格嘅黑色配上微弱嘅枱灯,加上落地玻璃见到城市夜景,感觉都比较浪漫。生蚝 $147 for 6 pcs是日嘅生蚝系嚟自法国嘅Saint Martin生蚝,海水同金属味唔系太强,反而甜味比较突出,口感奶油状一般。Dinner set $868🌟 AppetizerSootiness Platter 烟熏拼盘首先店员会送上月光宝盒嘅透明玻璃箱,接着打开会见到烟雾离漫嘅效果。入面总共有4款前菜:烟熏烧牛肉、烟三文鱼、帕马火腿和莎乐美肠。淡淡烟雾味,就咁食都唔会腻。火焰带子店员会用黑色嘅纸包围带子,然后用火枪点火。带子外围嘅纸员会烧著,打卡感十足。带子厚身又弹牙,味道鲜甜。🌟Soup of the day是日餐汤系南瓜汤,饮落好creamy同埋冇颗粒状,又有南瓜嘅甜味。🌟海胆·虎虾·大蚬龙虾汁意大利粉橙红色嘅意大利粉,卖相唔错。意大利粉挂汁又唔会太流质。海胆鲜甜、虎虾弹牙、蚬肉又冇沙,真系最佳配搭。Main🌟羊架虽然羊架最外层有一层脂肪,但系厨师煎到香脆,食落又唔会油脂。羊架

生蚝 $147 for 6 pcs

🌟Soup of the day

🌟海胆·虎虾·大蚬龙虾汁意大利粉

Main
🌟羊架
虽然羊架最外层有一层脂肪,但系厨师煎到香脆,食落又唔会油脂。羊架内层粉嫩又软腍,充满肉香。

🌟手工纸包鱼
厨师会将透明纸袋送上,然后会即场剪开,汤汁已经闻到好香。汤底先甜,入边仲有蚬肉和鱼肉,好味到连个汤都饮晒。

Dessert
🌟朱古力心太软
流心嘅朱古力心太软,配搭开心果雪糕,非常滋味。